Япония ще легализира лекарствата на основата на канабис

Япония прие законопроект за легализиране на лекарствата на основата на канабис в рамките на забележително преразглеждане на строгите си закони за наркотиците, като същевременно затегна забраната за употреба на марихуана за развлечение, предаде АФП.


Промените в японските закони за контрол на канабиса и наркотиците, приети в горната камара на парламента, ще проправят пътя за премахване на забраната за медицински продукти, получени от канабис.

Лекарствата на основата на канабис, произведени с активната съставка канабидиол или CBD, вече се използват в чужбина за лечение на различни състояния като тежка епилепсия.

Това е победа за пациентските групи, които провеждат кампании за достъп до тези лекарства.

Промените обаче водят до затягане на и без това строгата японска политика по отношение на канабиса.

Консумацията на марихуана беше обявена за престъпление.

Длъжностните лица отчасти обвиняват това за неотдавнашното увеличаване на броя на арестите, свързани с канабис.

Преди промените вдишването на марихуана беше технически законно, за разлика от присъдата до пет години затвор за притежание.

Първоначално този закон беше приет, за да се предотврати арестуването на земеделски производители, които случайно са вдишали психоактивен дим при отглеждането на коноп.

Но разтревожени от неотдавнашното нарастване на броя на арестите заради канабис, особено сред младите хора, включително тийнейджърите, властите решиха да вземат мерки.

Съгласно преразгледаните закони лицата, хванати да употребяват или притежават марихуана, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода до седем години.

Статистическите данни на Министерството на здравеопазването показват, че броят на арестите, свързани с канабис, е достигнал рекордните 5 783 през 2021 г., като се наблюдава значително увеличение сред тийнейджърите и хората на 20 години.

А според полицейско проучване от 2020 г. на 748 души, арестувани заради притежание на марихуана, 30 % от тях са посочили липсата на наказания срещу консумацията като окуражаващ фактор.

"Тъй като все повече млади хора се насочват към злоупотреба с марихуана, се надяваме, че тази ревизия ще сложи край на тенденцията", заяви високопоставеният правителствен говорител Хироказу Мацуно, след като законопроектът беше одобрен от парламента.

Законът за контрол на канабиса в Япония е въведен през 1948 г. по време на следвоенната окупация на САЩ, но той не е изключение в Азия, където строгите наказания за употреба на наркотици са норма.

Въпреки това десетилетията на остър правителствен кръстоносен поход срещу незаконните наркотици, синоним на мантрата "dame zettai" (абсолютно не), доведоха до силно заклеймяване на марихуаната в Япония.

Само 1,4 % от хората в Япония твърдят, че са опитвали марихуана, докато във Франция те са над 40 %, а в Съединените щати - около половината, сочат данните на здравното министерство.

Строгите японски закони срещу канабиса са вкарали в капана си световни звезди, сред които Пол Маккартни, който през 1980 г. прекарва девет дни в ареста, след като наркотикът е открит в багажа му. /БГНЕС