Японският лунен модул е поставен в спящ режим след двуседмична лунна нощ

Японският лунен модул беше приведен в състояние на спящ режим, след като изненадващо оцеля в мразовитата двуседмична лунна нощ, съобщиха от космическата агенция на страната.

Безпилотният спускаем апарат Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) се приземи през януари под странен ъгъл, в резултат на което слънчевите му панели бяха обърнати в погрешна посока.

Когато ъгълът на слънцето се промени, той оживя за два дни и извърши научни наблюдения на кратер с високотехнологична камера.

Тази седмица SLIM, който "не е проектиран за суровите лунни нощи", когато температурата пада до минус 133 градуса, поднесе още една изненада, като се събуди след две седмици.

"SLIM отново заспа, тъй като слънцето залезе след 3 ч. сутринта (японско време) на 1 март", съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) в X, заедно със снимка на скалистата лунна повърхност, заснета от апарата, предаде АФП.

"Въпреки че вероятността от повреда ще се увеличи поради тежките температурни цикли, ще опитаме отново да задействаме SLIM, когато слънчевата светлина се върне в края на март", обяви JAXA.

Съобщението идва, след като американският спускаем апарат "Одисей" без екипаж стана първият частен космически кораб на Луната.

Спускаемият апарат изпрати последното си изображение на 29 февруари, преди да се изчерпят захранващите го батерии.

SLIM, наречен "Лунен снайперист" заради технологията си за прецизно кацане, се приземи в рамките на целевата си зона на 20 януари.

Постижението е победа за японската космическа програма след поредица от неотдавнашни неуспехи и превръща страната в едва петата, постигнала "меко кацане" на Луната, след САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия.

Целта на мисията е да се изследва част от мантията на Луната - обикновено дълбокият вътрешен слой под кората ѝ - за която се смята, че е достъпна.

НАСА планира да върне астронавти на Луната по-късно през това десетилетие.

САЩ, заедно с международните партньори, искат в крайна сметка да разработят устойчиви местообитания. /БГНЕС