Японските корабни компании преустановяват плаванията в Червено море

Трите най-големи японски корабни компании заявиха, че се присъединяват към други големи компании, които преустановяват маршрутите си през Червено море заради нападенията на бунтовниците хути срещу плавателни съдове в този жизненоважен воден път.


"Преустановихме плаването през Червено море на всички кораби, които експлоатираме", заяви пред АФП говорител на Nippon Yusen, известна още като NYK Line, като добави, че решението е взето, за да се "гарантира безопасността на екипажите".

Две други големи японски корабни компании - Kawasaki Kisen Kaisha и Mitsui O.S.K. Lines - също преустановиха плаването през Червено море, съобщиха говорители на компаниите.

Американските и британските сили бомбардират десетки цели на територията на контролирания от хутите Йемен в отговор на нападенията на бунтовниците, които твърдят, че в знак на солидарност с Ивицата Газа атакуват свързаното с Израел корабоплаване в Червено море.

По този воден път между азиатските и европейските пазари обикновено се осъществява около 12 % от световната морска търговия.

Пренасочването около южния край на Африка отнема повече време и е по-скъпо.

"Корабите, които управляваме и които скоро щяха да влязат в Червено море, са помолени да не влизат в Аденския залив" южно от Червено море, заяви говорител на Mitsui O.S.K. Lines. /БГНЕС