Ярослав Качински беше разпитан за злоупотреба със шпионския софтуер Pegasus

Бившият полски премиер Ярослав Качински се яви пред парламентарна комисия за предполагаемото използване на израелския шпионски софтуер Pegasus, докато е ръководил правителството на страната.

Партията "Право и справедливост" (ПиС), която управлява от 2015 до 2023 г., е заподозряна, че е шпионирала опозиционни политици и магистрати, критични към нейната администрация.

Качински, който също беше министър-председател на Полша, призна през 2022 г., че страната му е закупила шпионския софтуер, но отрече той да е бил използван срещу критици.

Ръководителят на комисията Магдалена Срока каза, че Качински е бил избран като първи свидетел, поради неговата „отговорност за действията на партията „Право и справедливост“, която беше на власт до 2023 г.“.

Срока добави, че закупуването и експлоатацията на Pegasus няма "никакво основание" в закона, предаде АФП.

Парламентарната комисия ще разгледа целите и законността на използването на Pegasus и ще се опита да установи как тя и други подобни системи са били придобити от Полша.

Според няколко източника в новата управляваща коалиция, водена от проевропейския премиер Доналд Туск, неразкритият списък с лица, които ще бъдат разпитани, може да бъде „много дълъг“ и „шокиращ“.

Citizen Lab, базирана в Канада група за мониторинг на киберсигурността, твърди, че Pegasus е бил използван срещу няколко души в страната.

Една забележителна мишена, казват те, е бил Кшищоф Брейза, в момента член на Европейския парламент, но преди това координатор на предизборната кампания на опозиционна партия, "Гражданска платформа", по време на парламентарните избори през 2019 г.

Веднъж инсталиран в мобилен телефон, Pegasus може да осигури достъп до съобщенията и данните на потребителя, но също така позволява устройството да бъде активирано от разстояние за запис на звук и изображения.

Новият парламент вече създаде две други анкетни комисии на действията на правителството на ПиС: една за неуспешния опит за организиране на президентски избори по време на пандемията от Ковид-19 и друга за масовото разпространение на платени полски визи от консулствата в различни страни. /БГНЕС