Явор Гечев: Искаме реални коридори за трети страни и гаранционни механизми за украинските храни

Безмитният внос на украински стоки продължава, удължава се регламентът, който го позволява. Има предварителни споразумения за безмитния внос, които също са в сила. Комисията констатира пренатрупването на пазара в България, в Полша, в Румъния, в Унгария, в Словакия, но моето опасение е, че само това няма да свърши работа. Да, това е някаква стъпка в правилната посока, но това категорично няма да стигне като решение.


Това каза в предаването „Брюксел 1“ на България он еър министърът на земеделието Явор Гечев.

„Много често Европа е свикнала когато има проблеми лесно да решава нещата като вади средства. Да, но тези средства, които дава на България и на другите държави са толкова, че не могат да покрият почти нищо от загубите, които реализираме. Само фискалният паричен подход не е достатъчен. Ние сме пред нова жътва. Това дали ще продължи украинската или не, тя няма да намери нови пазари, нито на украинците, нито на нас. Според мен трябва доста други мерки, които държавата ни предлага и разработва в момента, включително с комуникация с украинските ни партньори. Имам чудесни комуникации с украинския министър на земеделието. Ние искаме две неща: първо – реални коридори, базирани на корабен и жп транспорт, които да изкарват дадената продукция извън ЕС, включително и към Средиземно море. Реални транспортни коридори, а не просто виртуални такива, които обаче влизат и не знаем къде ще излезнат. Защото ние сме много голям производител, тоест, ние произвеждаме, ако говорим за зърно, между седем и половина и девет милиона тона всяка година. Потребяваме един. Дори да влезне това зърно в България, ние няма какво да го правим, няма как да го употребяваме. То може да служи само за транзит. От тази гледна точка ето ви едното от нещата, които предлагаме: реални коридори, базирани на транспорт, които да стимулират чисто транспортно изходите от ЕС. Това е първото, и то същото няма да е достатъчно“, допълни министърът. .

ЕС трябва да разработи гаранционни механизми, тоест гаранционни фондове. Какво значи това: когато се продава българска или украинска пшеница, тя да отива с тип европейски или държавни гаранции, тоест, тя да се дава примерно на държавите, където трябва да достига и то да се дава с отсрочно плащане 3-4 месеца напред гарантирано от ЕС. Това вече са друг тип мерки. Тук да кажа: най-големият производител в света, не само в Европа, всъщност е Русия. Горивата в Русия са на цени, които са една трета, една четвърт от тези, които са в Европа. Азотните торове се получават от термална реакция и от въздуха, тоест, суровините на Русия са много по-евтини от нашите. От тази гледна точка Русия измести и европейските пазари, и в това число български и украински, от редица от наши контрагенти, както и Украйна измести наши пазари. Примерно една Испания, която употребяваше изключително българска пшеница, в момента работи изключително с украинска такава, каза още Гечев.

Опитваме се да обясним на колегите от ЕС, че ако първите линии вече са пренаситени, то ще се прехвърли към вторите линии на ЕС. Такава е икономическата логика. Ние нямаме значимо количество украинско зърно в България. Слънчоглед е друго. При слънчогледа половината от него е влезнал в България. При все че България е голям производител. Този слънчоглед не ни трябва, категоричен е Гечев.

Европа ще трябва да ни разбере. Ще ви кажа защо: аз си мисля, че този път сме по-прави от всички останали и реагирахме по-бързо. Още септември месец аз алармирах ситуацията. Тогава останах изолиран като министър от съвета на министрите. Още пък тогава да говориш нещо за свързано с Украйна… Не, ние нямаме проблем с Украйна. Ние имаме проблем с пазарите и с нарушаването им, което не значи, че имаме каквото и да е против самата Украйна. Напротив, цените й са като нашите, поясни министърът.

Надявам се на добра реколта, на благосклонност при климата. Че и градушките, и сушите и кво ли не се струпа през тези две години. Надявам се да има и нормална политическа обстановка, защото каквото и да направиш, иска гърба и на НС, на обществото. Защото като че ли всички реални проблеми почват да се изместват само от политически скандали, което не е добре, смята Гечев.

Относно записите на срещата на ПП, оповестени от Радостин Василев, Гечев коментира, че сме „минали всякакви граници на политическата култура и умереност“. „Странно е, повярвайте ми, не е приятно, когато колеги от съвета на министрите питат какво става в България. Трудно го обясняваш. Тоест е хубаво е да се замислим малко и за християнски ценности: смирение, добродетели, неща, които липсват. Трудно е да си служебен министър в такива времена, защото нито имаме бюджет, нито можеш да правиш генерални политики, защото нямаш законодателства. Всичко иска законодателства. Ние не си говорим за законодателства“, завърши Гечев. /БГНЕС