Явор Гечев: Още на 2 септември алармирах ЕК за смущения на пазара на слънчоглед

В медиите се появяват какви ли не интерпретации за украинското зърно. Още на 2 септември 2022 г. съм уведомил ЕК за смущения на пазара на слънчоглед. Алармирах, че европейските коридори за солидарност не работят така, както трябва и създават по-големи аномалии.


Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев относно намерението на служебното правителство да отмени наложените ограничения върху достъпа на продукти от Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

„В отговор от 5 октомври ЕК ми отговаря, че не намира големи смущения на пазара и след договорката на ООН за договорките,, които са през Черно море се очаква в много кратки срокове нормализация на пазара", обясни Гечев.

Той подчерта, че в свое писмо от 15 март до еврокомисаря Януш Войчеховски не само отново алармира, а иска отваряне на европейските допълни средства от кризисния резерв по отношение на компенсация на българските земеделски производители, както и допълнителни мерки, които са не само финансови, но иска ЕК да се намеси на пазара на този тип аномалии, които се случват.

Гечев обясни, че на 31 март няколко държави, сред които България, Унгария Полша, Румъния и Словашката република изпратиха съвместно писмо до Урсула фон дер Лайен, в което искат редица мерки. В отговор тя съобщава, че ЕК е готова да отпусне и подготвя пакет от още 100 млн. евро с 200% процента възможност за съфинансиране от съответните държави, като се намират аргументи по 4 култури и евентуално тяхното спиране към държавите, които имат аномалии, или това са пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

„На 20 април бе изпратено още едно писмо, в което държавите предлагат конкретни мерки. Българската държава предложи да отпадне възможността да се възползват от антидъмпинговия регламент", отбеляза служебният земеделски министър и добави, че българското предложение беше да се налагат такси.

Гечев е категоричен, че аномалията в България е доста сериозна и доста голяма. Той заяви, че още през септември страната ни остана сама и гласът ни не беше чут.

Служебният министър на земеделието уточни, че имаме проблем с няколко култури. „50% от слънчогледа, който е влязъл в Европа, на практика е влязъл в България, някъде около милион тона м.г.", съобщи той и допълни, че проблемът по отношение на пшеницата не е толкова значим. Констатирано е, обаче, че за предходната година има значителен внос на сухо мляко, както и удвояване на меда.

Гечев подчерта, че изкупната цена на мляко за последните 3 месеца се е сринала с 30%.

„Наложихме много засилен вторичен контрол на фитосанитарните изисквания не само за Украйна, но и за агнешкото месо от Северна Македония", обясни още той и добави, че вчера ЕК въведе европейски забрани, които се отнасят за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. От допълнителния пакет от 100 млн. евро България взима още около 10 млн. евро – това е предложението на ЕК.

Гечев съобщи, че в Украйна се ползват забранени в ЕС вещества, но това не значи, че пшеницата, която излиза накрая, не отговаря на базовите изисквания.

„По желание на украинската страна разглеждаме варианти, за да направим възможни износа на живи животни през пристанище Варна“, съобщи още Гечев. Той обясни, че нямаме зависимост на българската икономика от украински продукти, освен тези, които са в пакета.

„Мярката по забрана беше кризисна и беше свързана с вече направени три забрани от съответни държави и нормално беше да предпазим икономиката, защото щетите по анализ излизаха много по-големи, ако всички коридори се бяха насочили моментално към България с количества, които нашата икономика нямаше как да поеме“, каза още служебният земеделски министър. Той обяви, че пакетът от 100 млн. евро, от които от 10 млн. евро ще отидат за България, е прекалено малък и не отразяват действителността в страната ни, затова ще искат обяснение от ЕК и ще настояват за повече средства./БГНЕС