Специалистът предупреди, че зеленчуците не бива да се готвят в масло или да се консумират със сирене, за да се избегне увеличаването на калориите. За дресинг на салатите трябва да се използва оцет или лимонов сок, да се добавят билки или подправки за аромат, а зеленчуците да се пекат върху пергаментова хартия или на скара. Куфал предупреждава, че диета, съдържаща само зеленчуци без скорбяла, ще ви помогне да отслабнете бързо, но по-късно може да доведе до сериозни проблеми за организма.
"Прекомерното ограничаване на калориите ще доведе до намаляване на енергията и на приема на достатъчно жизненоважни микроелементи. Това може да предизвика депресия, която след известно време ще се изрази в преяждане", казва диетологът.
Фрийман съветва да се консумират по пет порции зеленчуци на ден или да се използва принципът 50/50 при всяко хранене (50% от съдържанието на чинията трябва да са зеленчуци без нишесте). Тя добави, че не всички от тях съдържат важни витамини и минерали, затова препоръчва да се придържаме към принципа на дъгата (да ядем зеленчуци с различни цветове)./БГНЕС