ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Иран

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за двойните бомбени атентати, при които загинаха 84 души в Иран, предаде АФП.


В изявление в Telegram групировката заяви, че двама нейни членове са "активирали жилетките си с експлозиви" на събрание в близост до гроба в южния град Керман на убития генерал от Революционната гвардия Касем Солеймани.

Иранските власти съобщиха, че двата взрива в южната част на страната са отнели живота на 84 души, което намали първоначалния брой на жертвите на експлозиите по време на възпоменателна церемония на висш генерал.

Официалната информационна агенция на Техеран IRNA цитира министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди, който заяви, че "според съдебната статистика броят на мъчениците от този инцидент е обявен на 84 души".

Преразгледаният брой на загиналите беше потвърден и от ръководителя на иранските служби за спешна помощ Джафар Миадфар, който заяви, че по-ранната цифра от 103 убити се дължи на факта, че някои тела са били разчленени и преброени "няколко пъти".

Миадфар съобщи, че 284 души са били ранени в южния град Керман, който властите определиха като "терористична атака". Той добави, че "195 души все още са в болница"./БГНЕС