Идрис Елба: Не искам да съм просто „чернокож актьор”, това ме ограничава

Звездата Идрис Елба заяви, че вече не иска да го определят като "чернокож актьор", защото този етикет го поставя в "кутия".

Звездата от "Лутър" заяви, че "като хора сме обсебени от расата" и че "тази мания наистина може да попречи на стремежите на хората" и на "израстването им".

50-годишният Елба направи коментарите си в интервю за „Esquire UK”.

Той каза: "Ако прекарвахме половината от времето си в разговори не за различията, а за приликите между нас, цялата планета щеше да промени начина, по който се отнасяме един към друг."

Актьорът каза още, че макар "расизмът да е много реален", неговата гледна точка е, че "той е толкова силен, колкото му позволите да бъде".

Елба заяви: "Престанах да се описвам като чернокож актьор, когато осъзнах, че това ме поставя в рамка. Трябва да се развиваме. Трябва да го правим. Цветът на кожата ни не е нищо повече от това: тя е просто кожа. Край на разсъжденията".

Актьорът - известен и с ролята си на Стрингър Бел в сериала на HBO The Wire - заяви, че е влязъл в индустрията, защото "си мислех, че това е страхотна професия и мога да се справя добре с нея".

"Когато се изкачваш по стълбата на успеха, те питат какво е да си първият чернокож, който прави това или онова", каза той. "Ами то е същото, каквото би било, ако бях бял. Това е първият път за мен. Не искам да бъда първият чернокож. Аз съм първият Идрис Елба".

Елба заяви, че е наясно, че в "много случаи може да съм първият, който изглежда като мен, за да направи определено нещо. И това е хубаво, да го оставя като част от моето наследство".

Той продължи: "За да могат други хора, чернокожи деца, но също и бели деца, израснали в условията, в които съм израснал аз, да видят, че е имало дете, което е дошло от Канинг Таун и в крайна сметка е направило това, което аз правя. Това може да се направи и това, тази промяна е важното"./БГНЕС

Лондон / Великобритания