Идва краят на съдебните дела на хартия

Близо 10 хил. са вече потребителите на единната информационна система на съдилищата.

След 10-годишни усилия процесът на въвеждане на електронното правосъдие вече е на финалната си права, системата работи, а до този момент достъп до нея имат 1047 съдии, 4352 съдебни служители, 586 призовкари, както и 3046 съдебни заседатели, предаде репортер на БГНЕС.

Работата с електронно дело е бързо, удобно и лесно, уверяват от висшия съвет. „Има проблеми, но се надяваме нещата да вървят в един канализиран процес“, посочи представляващият го Боян Магдалинчев. Системата работи вече от 1 година, но до този момент не всички съдилища в страната бяха интегрирани към нея. Тя вече е внедрена успешно, а ентусиазмът на магистратите, особено на по-младите за нейното използване е голям. Образуваните до този момент дела на хартия ще бъдат довършвани.

Процесът ще бъде дълъг, но началото е поставено, категорични са от ВСС. До този момент електронните дела в системата вече надхвърлят 260 хил.

Системата дава възможност за работа по всяко едно дело без необходимост от наличие на хартиена папка на делото, както и работа по него едновременно от магистрати и служители. Движението на делата по съдебните инстанции също. Достъпът на страните и адвокатите също. Системата е затворена, до нея няма външен достъп, което гарантира опазването на информацията.

За да онагледи работата на системата, председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев, който ръководи един от най-натоварените съдилища в страната, показа пред журналисти как се случва случайното разпределение на делата в системата. Той подчерта, че все пак ще има и процес на адаптация от страна на магистратите, които са свикнали до този момент да работят по делата на хартия.

Предстои системата да бъде надградена с въвеждане на възможност за подаване на електронно подаване на молба или жалба за иницииране на дело, заплащане на държавната такса през виртуален ПОС терминал с отстъпка.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Договорът с държавната фирма изпълнител „Информационно обслужване“ възлиза на около 900 хил. лв. /БГНЕС

Тагове: