Йеменските хути с предупреждение към плаващите кораби в Червено море

Високопоставен служител от йеменските хути предупреди товарните кораби в Червено море да избягват пътувания към окупираните палестински територии, след като подкрепяната от Иран групировка заяви, че поема отговорност за нападениете срещу норвежкия танкер, ден по рано, съобщи "TVP World".

"Освен че трябва да избягват да се насочват към палестинските територии, корабите, които преминават през Йемен, трябва да държат радиостанциите си включени и бързо да отговарят на опитите за комуникация с хутите", заяви Мохамед Али ал-Хути, ръководителят на Върховния революционен комитет на хутите в Йемен.

Ал-Хути също предупреди товарните кораби да не "фалшифицират самоличността си" или да издигат знамена, различни от тези на държавата, под чийто флаг плават товарните кораби.

Подкрепяната от Иран групировка е атакувала норвежкия танкер STRINDA, защото е продължил с доставката на суров петрол към израелско пристанище, въпреки че екипажът му неколкократно е бил предупреждаван, да смени посоката си на плаване.

Хутите се включиха в конфликта между Израел и Хамас, който се разпространи в целия регион, като атакуваха кораби по жизненоважни транспортни пътища и изстрелваха дронове и ракети по Израел. /БГНЕС