Йенс Шпан: Трябва да намалим още заболеваемостта, за да има Германия безгрижно лято

Германия трябва да остане нащрек и да намали по-нататък броя на коронавирусните инфекции, ако страната иска да се радва на „безгрижно лято“ и мащабно възобновяване, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан в неделя.

"Времето се подобрява, броят на ваксинациите се увеличава, процентите на заразяване намаляват. Ограниченията ще отпадат едно по едно", каза Шпан пред вестник „Бил дам Зонтаг”.

"И това е изключително важно след дългите, мрачни зимни месеци. Но за едно безгрижно лято трябва да намалим още повече нивото на заболеваемост", каза той. През последните седмици Германия успя да пробие трета вълна от пандемията, след като наложи строги национални ограничения и ускори темпото на ваксинациите.

Внимателно наблюдаваната седемдневна честота в най-гъсто населената страна на Европейския съюз е спаднала от 169 нови инфекции на 100 000 души в края на април до 64,5 в неделя. 16-те провинции в Германия започнаха да облекчават ограниченията, като някои от тях отново отвориха бирени градини, хотели и басейни, докато други връщат учениците на пълен работен ден.

Но Шпан предупреди срещу твърде панно отваряне.

"Вниманието и бдителността остават в дневния ред", каза той пред „Билд”.

"Миналото лято честотата беше под 20. Трябва да се стремим отново към това."

Министърът каза също, че Германия трябва да научи уроци от лятото на 2020 г., когато завръщащите се почиващи водят до нарастване на случаите на COVID-19. Шпан каза, че трябва да се обърне специално внимание на пътуванията на хора, посещаващи роднини в Турция и балканските страни, които в един момент миналата година "представляват около 50 процента от всички нови инфекции" в Германия.

"Трябва да предотвратим това тази година", каза той, подчертавайки важността на задължителните тестове за коронавирус.

"Искаме да постигнем ранни споразумения със страни като Турция за тестове при пристигане и заминаване," добави той.

С поглед към новата учебна година, Шпан каза, че Германия ще започне да ваксинира 12- до 15-годишни, веднага щом европейските регулатори одобрят препарата на Pfizer / BioNTech за тези възрасти, което той очаква да се случи "скоро".

По думите му стане ли това, регионалните власти ще предложат на тези ученици ваксиниране до края на август."

Германия е регистрирала над 3,6 милиона случаи на коронавирус от началото на пандемията, добавяйки още 6 714 нови случая през последните 24 часа, съобщиха от Института „Роберт Кох”. До момента са загинали над 87 000 души/БГНЕС