Ига Швьонтек триумфира с трета титла от Големия шлем

Световната №1 в тениса Ига Швьонтек спечели третата си титла от Големия шлем, след като триумфира на Ю Ес Оупън. Полякинята спечели финала срещу Онс Жабер с 6-2, 7-6(5) в напрегната битка, която продължи час и 53 минути.

Швьонтек е първата полякиня с титла от Ню Йорк. Преди нея Ядвига Йенджейовска бе играла финал през 1937 година, но го загуби. Освен това Ига е най-младата трикратна шампионка в Шлема от Мария Шарапова през 2008 година.

В същото време тунизийката Жабер пропусна да стане първата африканка с титла от Шлема, като губи втори пореден финал след този на Уимбълдън от Елена Рибакина по-рано тази година.

В първите три гайма на срещата Швьонтек изгуби само две точки. Жабер върна интригата, успявайки да намали изоставането си на 2:3 гейма. След това обаче световната №1 затвърди доминацията си, като не позволи на съперничката да вземе нито гейм повече. Вторият сет започна по същия начин, като Швьонтек отново поведе 3:0. Африканката този път успя да доведе сета до тайбрек, но световната номер едно запази самообладание и спечели сета и мача.

За титлата шампионката ще получи $2,6 милиона от наградния фонд и ще спечели 2000 точки за ранглистата. Жабер ще добави 1300 и $1,3 милиона.

„Седмиците преди Ю Ес Оупън бяхам ного труден период за мен, но се радвам че успях да се справя, както и че устоях на стотиците изкушения в Ню Йорк през тези две седмици. Онс е невероятен играч и изживява силен сезон. Мисля, че сме едва в началото на едно много интересно съперничество, в което тя също ще спечели някои от следващите мачове. Бих искала да поздравя нея и екипа и за тяхната страст и отдаденост“ – каза Швьонтек.

„Какво означава успехът ми за Полша? Нямам представа. Ще разбера, когато се прибера. Хубаво е, че тенисът става все по-популярен в моята страна и все повече деца се занимават с този спорт. Знам, че повтарям това, което каза Онс, но е така. Всички ние се опитваме да сме добри хора и достойни примери за подражание. Накрая, но не на последно място, трябва да благодаря и на моя екип. Те по-добре от всички знаят колко трудно ми беше през последните седмици. Те са по-умни от мен и винаги знаят какво да правим, макар че аз съм голям инат и не е лесно да се работи с мен. Благодарна съм им за всичко, защото без тях нямаше да съм толкова добре подготвена и никога нямаше да стигна дотук“ – добави трикратната шампионка от Големия шлем. /БГНЕС