Игра на котка и мишка в градския транспорт за задължителното носене на маски

Във всяко превозно средство може да се видят поне двама души, които не носят задължителните маски, въпреки започналите засилени проверки за тяхното наличие и заплахата от глоба между 300 и 1000 лв. Това установи екип на БГНЕС.

Други ги носят като „лигавник“ и когато видят полицай или контрольор си ги слагат както трябва. Така отново обществото провокира играта на котка и мишка с контролните органи да влезе в действие.

В трамвай 18 виждаме младо момиче и мъж на средна възраст без маски. Мъжът носеше шал, но не беше покрил носа и устата си с него, а гледаше нещо в телефона си. Попитан защо не носи предпазно средство, той не можа да обясни.

„Глобите не ме притесняват. Нищо няма да се случи. Каквото трябваше да се случи се случи. Това беше тест за обществото, обществото се провали като общество и индивидуалност. Всичко ми е безразлично“, заяви мъжът, който отказа да застане зад изказаната позиция с името си.

Въпреки тези случаи, изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев коментира за БГНЕС, че повечето хора носят маски.

„Голяма част от столичани съвсем съвестно спазват тези предписания на здравния министър. Носят маски или друг тип предпазно средство, което покрива носа и устата. Надявам се това да остане така. Проверките ще продължат цялата седмица и след това“, заяви Дилчев и призова хората да пазят себе си и околните.

Попитан дали водачите на транспортните средства са длъжни да носят маска, изпълнителният директор на дружеството каза, че това е тяхно лично решение. Според него за тях няма опасност в настоящия момент, защото те са отделени в кабина от общия поток и качването от първата врата остава недостъпно. Въпреки това от ЦГМ препоръчват шофьорите да носят маски.

„Те не продават билети и тази мярка ще продължи да е така. Достъпът от предната врата е забранен, както и физически е ограничен с ленти“, обясни той и добави, че възможността да се купуват билети от водачите ще бъде възстановена тогава, когато тяхната безопасност е гарантирана.

Дилчев изрази надежда, че новата тикет система ще бъде пусната преди крайния й срок, който е в края на годината.

„Тогава възможностите за купуване на превозни документи ще станат много повече. Очакваме наземната част на тази система и правим всичко възможно, тя да влезе в сила преди крайния срок, така че столичани да могат да се възползват от това удобство“, поясни Дилчев.

Изпълнителният директор на ЦГМ обяви още, че ще бъде удължен срокът на валидност на стикерите за локално платено паркиране за времето на извънредното положение, като такава възможност не се предвижда за абонаментните карти.

„Връщането на зоната е добра новина за всички софиянци. За два дни се възвърна реда там. Живущите вече има къде да оставят автомобилите си“ , коментира директорът.

Той добави, че от днес градският транспорт ще се движи със зимно разписание за делничните дни.

„С изключение на вечерните курсове, които са около 22 ч. за градските и около 22,30 за крайградските линии. Следим внимателно какви са нуждите на хората в тези часове и сме готови да върнем тези курсове, ако е необходимо“, заяви директорът на дружеството.

Стана ясно, че на този етап не се обмисля връщането на нощния градски транспорт и това ще се случи на по-късен етап. /БГНЕС