"Игрите на глада" държи първо място в Северна Америка след премиерата на "Наполеон"

Продължението на "Игрите на глада" се задържа на върха на северноамериканския боксофис през дългия уикенд на Деня на благодарността в САЩ, удържайки премиерата на новия филм на Ридли Скот "Наполеон", съобщиха от Exhibitor Relations.


"Игрите на глада: Балада за птици и змиите" събра приблизително 42 млн. долара от сряда до неделя - подкрепен от зрителите на Деня на благодарността - и 28,8 млн. долара за обичайния период от петък до неделя.

В този пети филм от поредицата "Игрите на глада" участват Том Блайт, Рейчъл Зеглер и Питър Динклидж в историята за 10-те Игри на глада в антиутопичната държава Панем.

На второ място е последният вариант на епоса "Наполеон", този на Sony, с продажби на билети от 32,5 млн. долара за петдневния уикенд и 20,4 млн. долара за трите дни.

"Това е добро начало за приключенски епос", каза анализаторът Дейвид А. Грос, който отбеляза професионализма на режисьора Ридли Скот и силните главни роли на Хоакин Финикс в ролята на френския император и Ванеса Кърби в ролята на императрица Жозефина.

Европейското пространство би трябвало да помогне на филма да "постигне по-високи резултати в чужбина", каза Грос. Той обаче отбелязва, че филмът е имал "огромен" производствен бюджет от 200 млн. долара и е предизвикал хладни отзиви, като много френски критици са отбелязали исторически неточности.

Междувременно Дисни не успя да изпълни напълно своето "Желание" с пускането на пищната анимация с това име. Тя събра 31,7 млн. долара за пет дни и 19,5 млн. долара за три дни, което според Грос е приблизително наполовина на това, което подобни филми са печелили в миналото./БГНЕС