ИИ може да проектира градове на бъдещето по-добре от хората

Представете си, че живеете в прохладен, зелен град, осеян с паркове, с пешеходни и велосипедни алеи и автобуси, които превозват хората до магазини, училища и центрове за услуги за броени минути.


Тази светла мечта е олицетворение на градското планиране и се изразява в идеята за 15-минутен за обхождане град, в който всички основни нужди и услуги са на разстояние четвърт час, което подобрява общественото здраве и намалява емисиите от автомобилите, съобщава „Сайънс Алерт“.

Изкуственият интелект би могъл да помогне на урбанистите да реализират тази визия по-бързо, като ново проучване на изследователи от университета Синхуа в Китай показва как машинното обучение може да генерира по-ефективни пространствени планове от хората.

Ученият в областта на автоматизацията Ю Чжън и колегите му са искали да намерят нови решения за подобряване на нашите градове, които бързо се задръстват и бетонират. Те са разработили система с изкуствен интелект, която да се справя с най-скучните изчислителни задачи на градското планиране - и установили, че тя създава градски планове, които превъзхождат човешките проекти с около 50% по три показателя: достъп до услуги, зелени площи и нива на трафика.

Започвайки с малки проекти, Чжън и колегите му възлагат на своя модел да проектира градски райони с размер само няколко квадратни километра (около 3×3 улици).

След двудневно обучение и с помощта на няколко невронни мрежи системата с изкуствен интелект потърсила идеалното разположение на пътищата и използването на земята, така че да съответства на концепцията за 15-минутен град и на местните политики и нужди за планиране.

Макар че моделът на ИИ на Чжън и колегите му има някои функции за разширяване на използването му за планиране на по-големи градски райони, проектирането на цял град би било безкрайно сложно. Изчисленията на изследователите сочат, че изготвянето на проект за квартал, състоящ се от 4×4 улици, съдържа два пъти повече решения за планиране от тези за 3×3 улици.

Но автоматизирането дори на няколко стъпки в процеса на планиране би могло да спести огромно количество време: моделът с изкуствен интелект изчислява за секунди някои задачи, които отнемат на човешките проектанти между 50 и 100 минути.

Автоматизирането на най-времеемките задачи на градското планиране би освободило специалистите по планиране, за да се съсредоточат върху по-предизвикателни или ориентирани към човека задачи, като обществена ангажираност и естетика, казват изследователите.

Вместо изкуственият интелект да замества хората, Чжън и колегите му предвиждат тяхната система за изкуствен интелект да работи като "асистент" на урбанистите, които биха могли да генерират концептуални проекти, оптимизирани от алгоритмите, които се преглеждат, коригират и оценяват от човешки експерти въз основа на обратната връзка с общността.

Тази последна стъпка е от основно значение за добрия дизайн, пише в коментар към изследването ученият от Масачузетския технологичен институт (MIT) Паоло Санти.

Градското планиране "не е просто разпределение на пространството между сгради, паркове и функции, а проектиране на място, където градските общности ще живеят, работят, взаимодействат и, надявам се, ще процъфтяват много дълго време", пише той.

Сравнявайки техния работен процес между човек и изкуствен интелект с проектите, изготвени само от хора, Чжън и колегите му установяват, че съвместният процес може да увеличи достъпа до основни услуги и паркове съответно с 12 и 5 процента.

Изследователите също така са анкетирали 100 градски проектанти, които не са били наясно дали плановете, между които им е било предложено да избират, са били генерирани от хора-проектанти или от ИИ. ИИ спечелил значително повече гласове за някои от пространствените си проекти, но за други планове нямало ясно изразени предпочитания сред участниците в проучването.

Истинският тест, разбира се, ще бъде в общностите, изградени въз основа на тези планове, измерен чрез намаляване на шума, топлината и замърсяването и подобряване на общественото здраве, които по-доброто градско планиране обещава да донесе. /БГНЕС

Тагове: