ИИ помогна за разшифроването на древен папирусов свитък

Изкуственият интелект помогна за разшифроването на древен папирусов свитък, който се е превърнал в парче почернял въглерод след изригването на Везувий през 79 г. след Христа. Първите пасажи от текста разкриват невиждани досега разсъждения на гръцки философ.

Откритието спечели голямата награда от 700 000 долара в конкурса "Vesuvius Challenge" и използва комбинация от техники за 3D картографиране и изкуствен интелект за откриване на мастило и разшифроване на формите на буквите в сегменти от свитъци, известни като папирусите от Херкулан, които са били сканирани в цифров вид. Обединените усилия на членовете на спечелилия екип - Юсеф Надер, Люк Фаритор и Джулиан Шилигер - биха могли да проправят пътя за още открития от допълнителни папирусни свитъци, които някога са се намирали в библиотека в древния римски град Херкулан, съобщи „New Scientist”.

"Мисля, че това ще бъде огромна придобивка за познанията ни по древна философия, просто гигантска - зашеметяващо количество нов текст", каза Майкъл МакОскър от Университетския колеж в Лондон, който не е участвал в откритието.

Печелившият проект отговаряше на критериите на " Vesuvius Challenge " - да се разчетат повече от 85% от символите в четири пасажа, всеки от които се състои от 140 символа - и като бонус включваше още 11 колони текст с общо повече от 2000 символа.

Тези новооткрити гръцки букви разкриват мислите на Филодем, за когото се смята, че е бил философът, пребивавал в библиотеката, в която са се съхранявали папирусите от Херкулан. Дешифрираният текст се фокусира върху това как недостигът или изобилието на храна и други стоки влияе върху удоволствието, което те доставят. Това съответства на епикурейската философска школа на Филодем, която поставя удоволствието като основна цел в живота. Изглежда, че 2000-годишното му писание дори е възможно да се подиграва със стоическата философска школа, която "няма какво да каже за удоволствието".

Конкурсът "Vesuvius Challenge" не е приключил. Неговите цели за 2024 г. включват намиране на начин за увеличаване на мащаба на техниките за 3D сканиране и цифров анализ, без да станат твърде скъпи. Настоящите техники струват 100 долара на квадратен сантиметър, което означава, че виртуалното разгръщане на цял свитък може да струва между 1 и 5 милиона долара, а има 800 свитъка, които чакат да бъдат разчетени.

"Реалистично погледнато, по-голямата част от известната, вече разгърната библиотека е епикурейска философия и това е, което трябва да очакваме, но има и важни стоически текстове, може би малко история и латинска литература. Пълните текстове на автори като Ений или Ливий Андроник, ранноримски автори, чиито произведения не са оцелели, биха били чудесни", казва МакОскър.

"Симпозиумът на Епикур, в който той пише за биологията на консумацията на вино, би бил много забавен“, добави той./БГНЕС