IISS: Русия е загубила почти 40% от танковете си от началото на войната

Руската армия е загубила почти 40% от танковете, с които е разполагала преди нахлуването в Украйна, сочи анализ на мозъчния тръст Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Анализаторите обясняват също, че ако се говори не само за най-важните и решаващи танкове, тази цифра нараства до около 50%.

Преброяването, базирано почти изцяло на открити източници като сателитни и безпилотни изображения, стига до заключението, че броят на танковете, с които разполага Русия, е намалял с 38% - от 2927 единици на около 1800, съобщава Си Ен Ен.

Джон Чипман, ръководител на IISS, казва, че войната е "политически и военен провал на Москва". "Действията на Русия през последната година повдигнаха въпроси не само за компетентността на нейните военни и висши военни ръководители, но и за сплотеността на командването", казва той.

Големите загуби принудиха Русия да се подсили със запасите си от времето на Студената война. Очаква се броят на танковете от този период да достигне 5 хиляди, което ще позволи на Москва да продължи с настоящата си бойна стратегия.

За разлика от нея Украйна, твърди мозъчният тръст, е увеличила броя на танковете, с които разполага, от 858 на 953, не само благодарение на даряването на съветски машини от източноевропейските съюзници, но и чрез пленяването на танкове от руските сили. Голяма част от тези танкове са били загубени по време на неуспешния щурм на Киев, главно във военната колона, която е напуснала Беларус.

Броят на танковете на въоръжение в силите на Киев ще продължи да нараства. Германия вече е обещала да дари 14 танка „Леопард 2A6“, към които Португалия ще добави още 3. Полша също изпраща батальон от тези бойни машини и вече обучава украински войници да ги управляват.

Военният експерт Бен Бари заяви пред "Гардиън", че се очаква Украйна да получи 250 от поисканите от нея около 1000 бойни машини. "Можем да очакваме още една кървава година", каза той. /БГНЕС