Икебана, бойни изкуства и музика на Азиатския фестивал „Съкровища от Изтока“

Четвъртото издание на Азиатския фестивал „Съкровища от Изтока“, организиран по инициатива на Индонезийското посолство в София, заедно с още 11 дипломатически представителства от Азия, зарадва столичани, предаде репортер на БГНЕС.

Освен изложбените щандове на различните участващи държави, през целия ден посетителите ще имат възможността да се включат в множество работилници и специализирани класове. Българска Йога асоциация ще проведе Йога клас, Япония ще представи аранжиране на цветя „Икебана“, както и японска калиграфия. От Иран ще разберем повече за дългата история на Килимарството, а Корея и Индонезия ще организират Уъркшопи по таекуондо и Ангклунг (индонезийски музикални бамбукови инструменти). На сцената на фестивала посетителите могат да видят танци и танцов театър с маски, музика на живо от Индия и близкия Изток, бойни изкуства от Япония и Корея, шоу със сапунени балони и много други изненади.

Академичният Фолклорен Ансамбъл „Иван Тодоров“ откри събитието и ще представи подобаващо България, като домакин на фестивала, а в късния следобед, едни от най-добрите К-поп групи в България – „Сайфър“ и „Токсик“, ще взривят сцената.

Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Южен Парк 2, зад музея „Земята и хората“. Стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски пилешки шишчета, ирански сладки, индийска веганска храна и още много предложения за любителите на азиатската кухня.

Тази година Азиатският фестивал „Съкровища от Изтока“ подкрепя фондация „МС-Мога Сам“ и тяхната кампания „1000 Жерава“ за борбата срещу множествената склероза. /БГНЕС