Икебана – изкуството, вдъхващо нов живот на цветята

„Икебана е древно японско изкуство и означава „Вдъхвам нов живот на цветята”. Откъсвайки едно цвете, ние му даваме втори шанс за живот, създавайки нов цветен пейзаж с него". Това каза в интервю за БГНЕС сертифицираният преподавател по Икебана Десислава Генова.

Практикуването на Икебана се нарича Кадо или „Пътят на цветето“, а основната философия в него е близостта и хармонията с природата. Икебана ни учи да оценим и да разберем именно нейната красотата.

Десислава Генова преподава древното изкуство в столичната школа по Икебана „Сога“, чието име в превод означава „нежна трева“ и развива дейност от далечната 1995 година. „В Икебана доминира минимализмът, т.е. малкото е по-красиво. При създаването на една композиция водеща роля имат асиметрията, хармонията и „движението“ на елементите. Икебана е и мощно средство за медитация, защото това е времето, в което творецът се слива с природата и достига своя вътрешен мир“, разказва тя.

Според нея абсолютно всеки може да практикува Икебана, по всяко време и с всякакъв материал. Стига да има търпение и време, за да усвои основните техники, както и да има усет към красотата. „Усетът на твореца към съчетанието на материал и съд е от основно значение при създаването на една композиция“, допълва още Десислава.

Икебана възниква през VI век в Япония с навлизането на Будизма. Тогава монасите са предлагали цветни аранжировки на Буда. По-късно навлиза в живота на японеца, като много аристократи-самураи и дори членове на императорското семейство са го практикували. Най-големият разцвет на Икебана е през XVI век с навлизането на чаената церемония, като през времето са се развили множество стилове.

Всички любители на Икебана, както и на изкуството на изтока, могат да се докоснат до тях на специална изложба в сградата на Съюза на архитектите в България в столицата. Тя ще бъде открит на 30 май, четвъртък, от 18.30 часа и ще остане там няколко дни. /БГНЕС