Икебана в японски и български стил ще краси Ларгото няколко дни

"Вече повече от 30 години участваме в дните на японската култура и тъй като сме представяли различни части на чайната церемония, тази година решихме да направим съпоставка между българската носия и японското кимоно. Сдружението за икебана „Кагецу” също направиха своята концепция за двата стила, японският и българският, които имат толкова много общо”. Това заяви за БГНЕС Криси Прахова от „Чадо Урасенке Танкокай България”.

Криси Прахова обясни и че японското кимоно и българската носия имат толкова общо не само поради разнообразието си от цветове. “Ако някои хора си мислят, че японското облекло е трудно за обличане, то нека да погледнат българските костюми. Примерно един японски колан е дълъг около 4 м, но мъжкият пояс при нашата носия е също толкова дълъг”, уточни още Прахова. Тя обясни и че изложбата е разделена така, че утре денят ще бъде отделен за чай, след което посетителите ще могат да се насладят и на ревю, показващо красотите на традиционните облекла, а в неделя ще бъде проведена и лекция с името “Чая и цветята”, която лекция ще е преход към следващите дни, посветени изцяло на икебана в стил “сугецу”.

Мария Кеменчеджиева, председател на Сдружението за икебана “Кагецу” обясни, че този път идеята за представянето на икебаната е тя да бъде показана в класическия си вид и в контекста на българския стил. “Позволявахме си да направим това, защото следваме принципите на японското изкуство”, обясни още тя.

Изложбата беше открита днес от Сдружение за икебана „Кагецу”, „Чадо Урасенке Танкокай България”, Клуб „Отагай” и Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и ще радва столичани до 17.10. в галерийното пространство в Ларгото, в подлеза на метростанция „Сердика“. На откриването присъстваше и представител от посолството на Япония в България. /БГНЕС