Икони благославят пътуващите в община Симитли

След кръстовете по върховете, дойде ред и на иконите край пътя в селата на община Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Преди години в местността „Градището“ над село Крупник бе поставен кръст, там има малък параклис на Св. Йоан Рилски“. Преди две години пък над село Ракитна бе поставен голям и светещ кръст на върха вляво от входа на Креснеското дефиле. Двуметрова икона на Спасителя Иисус Христос, благославяща пътуващите по пътя Полена-Сушица, бе поставена също преди две години на острия завой над първото село. След километър започва дефилето „Епрец“, известно с пропастите си под и висящите над пътя скали.

В началото на месеца на входа на село Полена бе поставена също 2-метрова икона на Света Петка, какъвто храм има в центъра му. И тя благодлавя пътуващите, а пък и двете икони са дело на живеещия в Черниче художник Николай Кашев, който е родом от гърменското село Лещен.

Първата икона, тази на Света Богородица, бе поставена край път в Югозапада преди 15 години - на изхода на Кочериново в посока град Рила и едноименния манастир. Тя е дело на монаха от село Влахи Павел Спандулиев, който след като бе изгонен от храма господен, стана овчар в Кочериново. След дълго спорове дали е канонична или не, иконата бе прерисувана и все още я има край пътя за Светата Рилска обител.

По-късно, след Кочериново, икона на Св. Йоан Рилски бе поставена и на входа на град Рила. /БГНЕС