Икономист: Кристалина Георгиева да подаде оставка

През 2003 г. Световната банка започна публикуването на класация, която оценява добрите условия за правене на бизнес в различни страни по света. До 2017 г. премиерът на Китай, се оплакваше, че страната му изостава. По негово настояване предприемачите започнаха да се освобождават от бюрокрацията. Те намалиха таксите, оптимизираха разрешителните и започнаха да използват електронни печати вместо традиционните с мастило върху много документи.

Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията „Doing Business” на банката. Лидери са я използвали за мотивиране и наблюдение на реформите и са се хвалели с напредъка на страната си в „Doing Business”. МВФ цитира класацията миналата година, аргументирайки отпускането на кредити на Йордания. Данните помагат най-вече на инвеститорите.

Бивш служител на Световната банка, който е участвал в изготвянето на докладите защити настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, след като списание Economist я призова да подаде оставка заради скандални обвинения, че е упражнила натиск за подобряване на позицията на Китай в „Doing Business”.

Шанта Девараджан, сътрудник при изготвянето на бизнес класацията на Световната банка през 2017 г., заяви, че външното разследване, което твърди, че Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е прилагала „ненужен натиск“ върху персонала, за да повиши рейтингите на Китай, „не заслужава доверие”.

Девараджан, сега професор по политика на развитието в университета в Джорджтаун, заяви в поредица от туитове, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и каза, че адвокатите на WilmerHale /автори на обвиненията срещу Георгиева/, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю.

„Целта на Георгиева беше да провери цифрите за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, каза той и добави, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“.

„Някои от промените /в доклада/ коригираха грешки в кодирането“, казва Девараджан, който беше директор на отдела за развиващи се икономика на Световната банка до 2019 г.

Той публикува коментарите си в Туитър след остър материал на Economist - влиятелно списание в политическите среди, в който се казва, че Георгиева трябва да подаде оставка, тъй като скандалът е подкопал доверието в МВФ като гарант за коректността на макроикономическите данни в света и посредник между икономическите сили.

„Ръководителят на МВФ трябва да пази баланса, докато двама от най -големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, се казва в материала на Economist и добавя, че критиците на мултилатерализма вече цитират изводите на адвокатите от WilmerHale като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

„Следващият път, когато МВФ се опита да оцени валутен спор или да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г -жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакционния материал на изданието.

Докладите на Световната банка „Doing Business”, които вече са отменени, класират страните въз основа на тяхната регулаторна и правна среда, облекченията при стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други условия, гарантиращи добър бизнес климат.

Георгиева, българка, която е бивш икономист на Световната банка и служител на Европейската комисия, отрече обвиненията в доклада на WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те „не са верни“ и никога не е притискала персонала да манипулира данните в „Doing Business”.

Георгиева нае фирма за връзки с обществеността, за да отхвърли обвиненията.

Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка, също опроверга твърденията срещу Георгиева в доклада на WilmerHale.

„Няма доказателства и следи. Докладът не отразява точно случилото се“, заяви Стиглиц, който попита защо не се споменава настоящия президент на банката Дейвид Малпас, след като е допуснал неточности в публикуваните данни за рейтинга на Саудитска Арабия.

Бордът на МВФ провежда собствено разследване след скандала с Георгиева.

Говорител на МВФ отказа коментар по повод редакционната статия на Economist. Говорителката на министерството на финансите на САЩ също отказа такъв коментар./БГНЕС