Илейн Томпсън с втори пореден олимпийски дубъл, Дуплантис грабна титлата в овчарски скок

Ямайката Илейн Томпсъун постигна втори пореден златен дубъл в спринта на Олимпийски игри, след като спечели финала на 200 метра в Токио с второ най-добро време в историята на дисциплината - 21.53 секунди. По този начин Томпсън повтори постижението си от Рио де Жанейро преди пет години и отново спечели златните медали в спринтовете на 100 и 200 метра.

Илейн Топмсън-Хера е кралицата на 100 и 200 метра

На второ място в днешния финал остана намибийката Кристин Мбома с 21.81, което е световен рекорд за състезателка до 20 години, а американката Габриел Томас от САЩ спечели бронзовия медал с 21.87 секунди.

В сектора за хвърляне на чук полякинята Анита Влодарчик записа името си със златни букви в историята, след като спечели трета поредна олимпийска титла. След триумфите в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016, днес 35-годишната Влодарчик отново доказа класата си и спечели финала в дисциплината с резултат 78.48 метра, което е и най-доброто и постижение за сезона. Китайката Джън Уан се пребори за среброто с последния си опит от 77.03, с който измести другата полякиня във финала Малвина Копрон, която завърши на трета позиция със 75.49.

В бягането на 800 метра при жените 19-годишната американка Атинг Му спечели титлата с 1 минута, 55.71 секунди, което е национален рекорд, а връстничката ѝ Кийло Ходжкинсън от Великобритания взе среброто също с национален рекорд - 1:55.88. Рейвин Роджърс допълни призовата тройка с 1:56.81. /БГНЕС

Мондо Дуплантис

Световният рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис оправда големите очаквания към себе си и с лекота спечели титлата в овчарския скок на Олимпийските игри в Токио. В отсъствието на основния си конкурент - действащият световен шампион Сам Кендрикс от САЩ, който преди няколко дни даде положителна проба за коронавирус, Дуплантис нямаше проблеми да стигне до златния медал, преодолявайки 6.02 метра без нито един грешен опит.

След това Дуплантис реши да опита да подобри собствения си световен рекорд и вдигна летвата на 6.19, като при първия си опит бе много близо до успех, но бутна летвата с гърди при изтеглянето на ръцете. Следващите два опита на Мондо не бяха толкова добри и той приключи с 6.02 за олимпийската титла, която печели едва на 21 години.

Американецът Кристофър Нилсън спечели сребърния медал с 5.97, а шампионът от Игрите в Рио де Жанейро преди пет години Тиаго Браз от Бразилия завърши на трето място с 5.87. Олимпийският шампион от 2012 година Рено Лавийени имаше травма и завърши на осма позиция с 5.70. /БГНЕС