Илия Кузманов: Има средства за увеличение на заплатите в МВР

Нашето увеличение може да се получи без да страдат други граждани и без да се пречи на комфорта им. Това заяви зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов, предаде репортер на БГНЕС.

Нашата работа не е да конструираме бюджета, заяви още Кузманов. Средства има, убеден е той, определяйки като внушения и манипулации предложенията парите за увеличение на заплатите на полицаите да дойдат или от предвидените за детски надбавки, или от средствата за пътища.

Интелигентността на българското общество няма да позволи това внушение да се възприеме, защото най-малкото не е истина, каза още той.

Полицаите, които излязоха на поредния си протест днес подредиха платна със снимки при сградата на парламента, отразяващи работата им на първа линия в борбата с COVID-19. В знак на недоволството служителите на МВР разпънаха и шатра.

Илия Кузманов заговори и за наченки на заплахи от страна на началници в министерството, които обаче са били стопирани. „Към момента, благодарение на политическото и професионалното ръководство, тези неща на факт. Вчера имаше наченки, стопирали сме ги. Ако се повторят, вие ще бъде уведомени незабавно с имената и снимките, които са го допуснали. Нашите протести са освен морални, са и законни. Не би трябвало да предизвикват каквато и да била реакция у началници в МВР. Ще бъде много грозно, ако изместим темата от това какво се полага на служителите в противоборство с наши ръководители“, подчерта още Илия Кузманов.

Полицаите от най-големия синдикат са категорични, че няма да приемат 15% увеличението на заплатите, каквото предвижда проектобюджетът за догодина и ще продължават да настояват за 30%. Униформените служители искат и извинение от своите колеги, съгласили се съгласили се на по-ниското увеличение, както и продължаване на преговорния процес за увеличаване на заплатите им без да се засягат детски надбавки.

В същото време, по време на работно съвещание в Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов коментира, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Кирил Ананиев пък добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет. /БГНЕС