Илия Кузманов: Полицаите са най-големият спонсор на МВР

94% от бюджета на МВР, който е около 1,2 млрд. лева, отива за заплати, а за капиталови разходи – по-малко от 6%. На това се дължат мизерните условия, в които са принудени да работят полицейски служители, пожарникари и граничари.

Това заяви за БГНЕС Илия Кузманов, който е зам.-председател на УС на синдикалната федерация на служителите на МВР и началник на сектор „Криминална полиция“ в 5-то РУ.

„Почти никакво движение по отношение на дигитализацията, никакво движение по линия на оборудване – компютри, принтери, лош автомобилен парк. Ние още масово работим с индиго”, посочи Кузманов част от проблемите в системата и добави, че полицаите продължават да пишат в тефтери, вместо да вкарват информацията в система и с едно щракване на бутон да отпечатват въпросния документ.

Той каза, че един новоназначен служител получава празен кабинет и той трябва сам да търси вариант как да се снабди с маса, стол, техника и всичко необходимо, за да си осигури условия за работа.

„Мотивацията е извън материално-битовите условия. Говорим повече за кауза, за мечти, които тук претърпяват сериозна катастрофа. Колегите, при липсата на каквито и да е фактори, които да те мотивират, продължават да работят и то работят с усърдие, което не може да покажем на хората“, коментира той и уточни, че месечно всеки служител харчи около 100 лева, за да си върши служебните задължения.

По думите му най-големият спонсор на МВР са неговите служители.

Единственият решен проблем в последните години е отпадането на лимита за гориво на патрулките, но продължава да съществува проблемът със стария автопарк и често авариращите автомобили, които бавно се ремонтират.

От думите му стана ясно още, че служители са принудени да си купуват сами и униформа, а тази, която им се дава от държавата, отдавна е във вреда на носещия я, защото в горещите дни, температурата в обувката му достига над 50 градуса.

„Там също нещата са доведени до абсурд. Може да срещнете служители, които работят едно и също и са облечени с около 7-8 до 10 вида униформа, която във времето е раздавана. Силно се надяваме при едно ново правителство да се погледне доста по-сериозно на този проблем. Говорим за функционалност, за качество, за дизайн на тези дрехи“, каза синдикалистът.

„Има един абсурд. Годишният бюджет на един униформен служител е 400 лева за дрехи, като само зимното му яке струва над 520 лева. Той с един лимит не може да се облече. Абсурдите са много и пречат на работата“, коментира той.

Кузманов обърна внимание и на лошите условия в сградите на районните управления.

„Държавата не инвестира в съвременни средства – климатици, вентилатори. Всичко е оставено на желанието и възможностите на служителя да си достави служебен комфорт. Вътре температурата в момента е над 30-35 градуса. Каквато е температурата навън, такава е и вътре“, добави още той.

Кузманов каза още, че е необходима сериозна реформа на системата. Според синдикалната федерация тя може да се реализира в следващите 6-10 години и ще струва над 2 млрд. лева. /БГНЕС