Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО

Българският политически елит не е готов за новата Стратегическа концепция на НАТО. Това заяви в интервю за БГНЕС Илия Налбантов, военен експерт и председател на асоциация „Джордж Маршал – България“.

Илия Налбантов

В Мадрид от 28 до 30 юни ще се проведе срещата на върха на НАТО, на която държавните и правителствените глави на страните-членки ще подкрепят новата Стратегическа концепция на Алианса. Тя трябва да набележи целите и задачите на Северноатлантическия пакт през следващите години.

"Силно, по-силно НАТО"

„Значението на Стратегическата концепция на НАТО е в нейното съдържание, което преформатира средата за сигурност. Тя дава категорична оценка, че има реални заплахи за сигурността на страните-членки на алианса. Северноатлантическият пакт е подготвен политически и военно за новите предизвикателства, рискове и заплахи, които идват от Изток. Лозунгът е: „Силно, по-силно НАТО“, заяви Илия Налбантов.

Той посочи, че оттук нататък Стратегическата концепция ще детерминира изискванията към всички страни-членки, да обърнат внимание на своите способности, за да участват съобразно възможностите си в бъдещите сили за отговор на НАТО. Те ще нараснат от 40 хиляди на 300 хиляди.

„Това са сили за незабавен отговор. Това означава не само количествен, а и качествен скок в бъдещата военна сила, която ще се противопоставя на предизвикателствата за сигурността на Европа и евроатлантическото пространство“, отбеляза военният експерт.

В новата концепция ясно са посочени заплахите.

„Противници имаше и в предишните концепции, с изключение на тази от 2010 г., където Русия беше партньор в усилията на НАТО, но тогава такава беше политиката. След окупирането на Крим през 2014 г. и инвазията в Украйна от февруари 2022 г. страните-членки преосмислиха заплахите и отново има ясно дефиниране на заплахи и противник в лицето на Русия и Китай“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

България в близост до новата Желязна завеса

Наред с концепцията другият важен въпрос, който ще бъде обсъден на срещата на върха в Мадрид, е усилването на Източния фланг на НАТО, в който попада и България.

„За нас усилването на Източния фланг на НАТО означава няколко неща. На първо място да прекъснем със съветското мислене, свързано с планирането на отбраната, че някой друг ще дойде да ни защитава“, каза Илия Налбантов.

Той подчерта, че трябва да инвестираме в технологии за превъоръжаването на армията, както и в организация на оперативното и бойното планиране за използване на въоръжените ни сили както самостоятелно, така и в коалиционен формат.

„Това е огромно предизвикателство за българската политическа класа, защото тя в момента е неадекватна. Както беше неадекватна за предишната Стратегическа концепция, така е неадекватна към този момент и за предизвикателствата на новата Стратегическа концепция на алианса“, подчерта Налбантов.

Експертът призова да бъдат елиминирани всички обструкти, които се противопоставят на модернизацията и превъоръжаването на българската армия.

„Само с модерни, технологични въоръжени сили можем да отговорим и гарантираме сигурността на България в контекста и рамките на колективната сигурност. Сами никой не може. Войната в Украйна го показа ясно и категорично. Целият свят помага на Украйна срещу агресора. Ние няма как самостоятелно да решаваме каквито и да било задачи“, каза той.

Налбантов коментира и влиянието, което ще окаже разширяването на НАТО върху страните от Източна Европа. „Политиката на отворени врати е огромно предизвикателство за преконфигуриране на цялата системата за сигурност. На практика ние ще бъдем непосредствено близо до новата Желязна завеса“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“. /БГНЕС