Илиан Илиев е новият национален селекционер на България

Илиан Илиев е новият национален селекционер на България, предаде репортер на БГНЕС. Старши треньорът на Черно море заменя на поста освободения Младен Кръстаич и ще дебютира начело на "лъвовете" в евроквалификацията с Унгария на 16 ноември. Три дни по-късно гостуваме на Сърбия.


Илиан Илиев е роден на 2 юли 1968 г. във Варна и в състезателната си кариера облича екипите на Черно море, Левски, португалския гранд Бенфика, Алтай, Славия, Бурсаспор, АЕК, Маритимо и Салгейрош. Той е един от най-емблематичните ни футболисти през 90-те години на миналия век, като изиграва 35 мача за националния отбор, в които отбелязва 3 гола. Участник на Световното първенство във Франция през 1998 г., в което играе и в трите мача на България. Треньорската му кариера у нас е свързана с отборите на Черно море, Берое, Левски, Локомотив Пловдив и Верея. Носител на Купата на България с Берое и двукратен Треньор №1 на страната. В щаба му в националния тим ще влязат Петър Костадинов, Георги Донков, Здравко Здравков (треньор на вратарите), Ясен Любенов (кондиционен треньор) и Атанас Рибарски (анализатор).

„Чувството е, първо, дълго мислих за това предложение. Предвид това, че съм прекарал 5-6 години на едно място, трудно се напуска тази зона на комфорт във Варна. В такъв труден момент, в който се намира нашият национален отбор, въпреки многото негативи, аз съм длъжен да опитам да помогна, да променим с хората, с които ще работим, това, което се случва. Евентуално да оставим нещо, върху което да стъпи следващият селекционер. Познавам голяма част от футболистите в националния отбор и тези, които са потенциални, сигурен съм, че те имат по-големи възможности. Толкова години съм във футбола – излизат с притеснение да играят, от тази скованост резултати няма. В тези кратки дни до мачовете с Унгария и Сърбия да променим мисленето, да повишим самочувствието и да променим малко нещата тактически“, започна той.

Илиев бе категоричен, че няма да бъде трудно да съчетава това да бъде национален селекционер с ангажиментите си начело на Черно море. „В случая имаме две контроли март и евентуално още две след завършване на първенството. Когато няма официални мачове, няма да е толкова трудно да се съчетават нещата. Имаме предвид, че Георги Донков непрекъснато ще е на линия, все ще има човек от щаба на разположение“, каза още специалистът и разкри целта за двубоите с Унгария и Сърбия: „Първата цел за тези мачове, които идват, е че трябва да променим малко настроението, малко повече позитивизъм да вкараме. Най-добре е да побеждаваме или да не губим – ще се опитаме да играем правилно тактически в опит да се противопоставим на тези два отбора, които са много добре окомплектовани. Като цяло, за Лигата на нациите, ние сме длъжни да участваме и ще се опитаме да влезем в по-горна група. Когато сме излизали да играем за резултат, не се е получавало“.

„Със сигурност, както е навсякъде, винаги треньорската професия е рискова, зависим от резултати и от малко късмет. Аз в кариерата си винаги съм изпитвал удоволствие от това, което правя. В момента, в който видя, че не ми е комфортно и не ми е мястото тук, ще си тръгна. Аз съм тук с цел да помогна – ако това не стане, няма да чакам оценка от ръководството“, заяви твърдо Илиев по отношение на това дали изпитва притеснения относно скорошна раздяла с поста си.

Техническият директор на БФС Георги Иванов сподели, че наставникът на Черно море ще има пълна подкрепа от ръководството на централата. „Илиан Илиев ще има пълна подкрепа от цялото ръководство на БФС. Той е националният селекционер, той ще избира футболистите, които ще играят, тактиката, с която ще играем, за да постигаме резултати“. Зам.-изпълнителният директор на футболния съюз Христо Запрянов допълни: „Целият оперативен съюз стои твърдо зад националния селекционер. Г-н Илиев има цялата и безрезервна подкрепа на футболния съюз“.

Новият треньор на „лъвовете“ не пожела да разкрие с каква тактическа постройка ще играят националите, но заяви, че с щаба му ще опитат да стеснят групата с повикани футболисти. „Конкретно да говорим за тактика и схема, мисля, че не е редно да коментираме сега. Виждате, че Младен Кръстаич опита да вкара много млади момчета, някои от тях се представиха добре. Ще се опитаме да стесним кръга от момчета – 20-25, но това не означава, че ако някой се представи силно, няма да му дадем шанс. Не сме страна с неограничени възможности – не че нямаме, може би ни липсва повече самочувствие. Ограничени сме и в дефанзивен план, особено на позицията ляв бек. В средата и в нападение имаме таланти и хора – няма да взимаме само млади, ще взимаме и по-опитни, които да ги подпомогнат в този преход. В момента ще се съсредоточим върху набор 97-98 до 2001-2002 – наистина трябва да повярват, че не сме по-лоши като качество от отборите, които ни биха в последно време“.


На въпрос на БГНЕС относно това дали ще се викат играчи с български паспорти, играли в чужбина, Илиев каза: „Със сигурност е добре дошъл всеки, който се чувства българин и може да помогне на националния отбор. Преминаха 2-3 момчета, коментирали сме, че има и други, които не изявяват желание да играят за националния отбор. Най-добре е да влизат момчета от нашите школи“.

По отношение на договора си, той поясни: „Договорът е за две години и седем месеца, лятото ще се прецени дали мога да си продължа договора с Черно море, тъй като той изтича. Засега има неяснота“, каза още новият селекционер и бе категоричен, че няма да залага на футболисти на Черно море само защото е наставник на „моряците“: „Ако тези хора не бяха викани преди, щеше да е друга ситуация. Илиан направи дебют при Ясен Петров, за Виктор няма какво да говорим. Със сигурност не съм дошъл в националния отбор, за да давам шанс на футболисти на Черно море. И като футболист, който си спомня по-опитните журналисти, винаги съм казвал като треньор това, което мисля. Със сигурност няма да се променя, тъй като няма смисъл – искаме да почнем от националния отбор. Предните хора са работили със същото желание, сега съм сложен тук, за да променим нещата, да надградим и да оставим нещо след себе си“.

„Със сигурност е добре всички да играят. Като знаем особено в чужбина конкуренцията каква е в отборите – повечето отбори са със 17-18 чужденци. За предпочитане е хората, които играят в България, да играят редовно. За 5-6 кръга, поне 4-5 пъти да е играл като титуляр в първенството. Илия Груев също не играе в момента толкова често в новия си отбор Лийдс в сравнение с Вердер, дават му време за адаптация“, каза още Илиев.

Гонзо разкри, че БФС е имал два избора, но треньорът на Черно море е бил водещият. „Имахме два избора, но Илиан Илиев беше водещият избор. Още предната седмица влязохме в разговори, оставихме го да работи спокойно в Черно море предвид последните им мачове – той е два пъти Треньор на годината, ние като ръководство трябва да избираме най-добрия възможен вариант за селекционер, а той да постига най-добрите възможни резултати. Ще го подкрепяме безрезервно. Ние от понеделник говорим непрекъснато с Илиан, ще бъдат сега пуснати повиквателни за следващите мачове“.

„Това, което при нас се натрапва е, че играем със страх. Искаме да излезем малко по-смело да играем – ако играеш със страх да не загубиш, е голям рискът в крайна сметка да паднеш. Говорих не само с ръководството, но и със собствениците на Черно море, при наличие на две предложения. Собствениците ми казаха, че сме почнали да правим нещо, което трябва да завършим, да видим докъде ще достигнем“, добави Илиев относно това как са приели от Черно море предложението от БФС. /БГНЕС