Илиан Илиев: Късният изравнителен гол не може да отнеме положителните неща

Имахме ситуации при 1:0, в които можехме да затворим мача, а накрая стана, че ни изравниха. Това обаче не може да отнеме положителните неща. Това заяви селекционерът на България Илиан Илиев след равенството 1:1 с Азербайджан в последния си мач от турнира FIFA Series. „Лъвовете“ приключиха дебютното издание на приятелската надпревара в Баку с победа над Танзания с 1:0 и реми с домакините.


„Азербайджан е отбор, който като влезе в последната третина е много опасен. Имахме ситуации при 1:0, в които можехме да затворим мача, а накрая стана, че ни изравниха. Това обаче не може да отнеме положителните неща. Стояхме високо, пресирахме добре, отнемахме високо топката, но не успяхме да отбележим втори гол, с който да затворим мача“, започна Илиев.

„Мисля, че имаме резерви в притежанието на топката. Когато сме затворени, трябва да имаме самочувствието да изнесем топката. Изморихме се от високата преса и това повлия на играта в защита в края. След гола имахме 3-4 ситуации, в които трябваше да затворим мача – не успяхме, но и създаването на такива ситуации е добър атестат за работата ни“, каза още наставникът на Черно море.

„В края на мача Азербайджан рискува доста. В тези ситуации, ако бяхме направили добри бързи контраатаки, можехме да решим всичко. Този отбор победи Швеция тук преди няколко месеца, така че не играхме със случаен отбор. Можем да играем срещу противник, който може да играе и да го пресираме високо. Съдейки по последните резултати срещу отбори, които бяха срещу по-слаби тимове от Азербайджан, не са хубави, така че този път успяхме да се надиграваме с такъв отбор“, завърши треньорът на България.

Голмайсторът за националите ни Филип Кръстев изрази съжаление, че „трикольорите“ не са отбелязали по-рано в срещата второ попадение. „Мисля, че резултатът е закономерен. Азербайджан си спечели равенството със силния натиск в края. Жалко, че не успяхме да вкараме втори гол и нещата да отидат в наша полза. Азербайджан бе по-свеж от нас и това си личеше. През целия мач те бяха отборът, който се чувстваше по-добре с топката. Ние имахме силни минути, в които показахме, че можем да пресираме Азербайджан високо и да контролираме двубоя, създавайки и голови положения“, каза той.

„Чисто отборно с всеки следващ мач се напасваме един към друг. Започваме да свикваме със силните страни на всеки в отбора. Всички трябва да се развиваме с клубовете, за да може като дойдат мачовете на националния отбор да покажем на какво сме способни и колективът да бъде на високо ниво“, завърши футболистът на нидерландския Цволе. /БГНЕС