Илиан Илиев: Надявам се срещу Унгария футболистите да защитят честта на България

Надявам се срещу Унгария футболистите да защитят честта на България. Това заяви новият национален селекционер Илиан Илиев на пресконференцията си преди официалния си дебют начело на „лъвовете“ срещу Унгария в европейска квалификация, предаде репортер на БГНЕС. След много перипетии и обрати, в крайна сметка двубоят ще се изиграе утре, 16 ноември, от 19:00 часа наше време на Националния стадион „Васил Левски“.


„Не е лесно за националния отбор. Играл съм за националния отбор, трябва да се опитам да помогна на отбора да излезе от тази ситуация. Що се отнася до промените, които възнамерявам да направя, отборът трябва да придобие повече самочувствие. Предвиждаме леки промени в системата на игра, но за мен най-важно е футболистите да играят с повече самочувствие, защото иначе не могат да покажат на какво са способни на терена. Националният отбор на Унгария е опитен, с ясна тактическа постройка – отборът не е само Собослай, има и други класни футболисти. Ако излезем на терена, мислейки само за Собослай, ще си имаме големи проблеми. Ситуацията е много трудна наистина – никой треньор в света не иска да играе без публика. Аз се надявам обаче футболистите да защитят честта на България и колкото и да е неприятна тази ситуация, да излезем с чест и гордост от нея“, каза наставникът на Черно море и продължи по отношение на скандала относно къде ще се играе мачът:

„Ние се стараехме да се абстрахираме от тази ситуация. Футболистите тренираха много добре, имаше и такива, които питаха дали изобщо ще играем. Това е най-доброто откъм играчи, което можем да изберем. В неприятна серия от резултати сме – трябва да се концентрираме, унгарците имат добри система. Със сигурност и за мен като дебют щеше да е хубаво да имаме фенове. Добре беше, че не се повлияхме толкова от написаното в медиите“.


Илиев добави още, че в титулярни състав не се очакват сериозни промени в сравнение с последните ни срещи. „Представянето ми беше скоро, групата стана ясни дни след това. Не очаквайте много промени в титулярния състав. Добре е да има млади играчи, хубаво е да има и опитни такива, които да им помагат. Няма да тръгваме в крайности, ще искаме да се представим достойно на терена. Ще се опитаме да играем футбол срещу Унгария и естествено да вземем точки. Имаме един контузен – Кристиан Димитров се контузи леко, вероятно няма да бъде на линия и за двата мача, Анди Краев е наказан за първия двубой. Футболистите работеха добре. Аз им казвам и на играчите – това, което показаха в последните мачове като игра е далеч от това, което те могат. Отборът да е на първо място. В такива мачове без его. С една победа няма да се класираме на Европейското, важното е да покажем някакво лице, от което да тръгнем да градим“.


На пресконференцията в Национална футболна база „Бояна“ присъства и капитанът на „трикольорите“ Кирил Десподов. „Разбира се, че не е лесно да се концентрираш за този мач, но е добре, че в нашия тим ще бъдем спокойни и фокусирани върху мача. Относно унгарците, те са много опитни и с добри играчи. На „Пушкаш Арена“ не създадохме много положения и загубихме с 0:3, но се надявам да променим нещата утре и да си тръгнем от двубоя с горди глави“, започна той.

„Със сигурност всички ние сме хора, четем какво се пише по медиите – определено се успокоиха нещата, треньорът имаше разговори с нас, успокои отбора. Най-важното беше да се концентрираме за утрешния мач. Да, няма футболист, който да иска да играе пред празни трибуни, но трябва да се концентрираме как ще изглеждаме на терена. Всички ние в отбора в момента сме спокойни. Няма какво да губим, най-важното е да излезем освободени, да изпълняваме нещата, които иска старши треньорът, да следваме плана и мисля, че нещата ще се получат в тези последни два мача от групата. Определено всички искаме да постигнем една победа в тези два двубоя. Никога не съм работил с г-н Илиев, радостен съм, че сега ще работим заедно“, допълни още офанзивният футболист на ПАОК.

След края на пресконференцията, националите проведоха и официалната си тренировка преди квалификацията с Унгария. Централният защитник на Левски Кристиан Димитров пропуска срещата заради контузия, а Андриан Краев е наказан заради червения си картон при домакинската загуба от Литва. /БГНЕС