Илиян Василев: Пленена държава, пленени медии, пленена социология

Социологическите агенции отдавна са престанали да отразяват общественото мнение, защото политическият пазар е малък и са силно зависими от публични средства. Много повече ползи имат в сферата на формирането на общественото мнение, чрез "творческа" интерпретация на "мотивирани" прогнози.

Например, внушенията, че ГЕРБ ще спечелят лесно и с преднина, отразява инерционни нагласи на обслужване на властта на Борисов и Пеевски от години. Няма как да имаме пленена държава, пленени медии и да нямаме пленена социология.

В екрана се въртят едни и същи лица, грешат и то с много в прогнози, което би трябвало да ги извади от пазара, но партньорските им медии им дават трибуна и същите "грешници" интерпретират резултатите все едно са познали. От една страна, няма пазар за истината и добросъвестната социология, от друга, дългите години на обслужване на властта лишиха социолозите от професионални инстинкти и конкурентноспособност.

Не е нормално стари „експерти“ да обясняват нови явление в българската политика, след като не са познали нито един резултат, но медиите решават кого да поканят. Кръгова поръка – аз на теб, ти на мен. "Богатите" медии поръчват проучвания, за да не излезе, че социологията е платена. Но преди това някой е платил на медиите – така клиентът получава две в едно - и резултати и канал за разгласяване.

Ако погледнете "експертите" в екрана, ще се затрудните да намерите сред тях някой мохикан на независимата социология, който да държи на отговорността си пред обществото. Защото много хора формират поведение и очаквания, вземат решение въз основа на тяхната работа. На мода са кеш енд кери социолозите. Но не само те - кеш енд кери манталитетът доминира и сред журналисти, политолози, анализатори - вече не е удобно човек да се нарече експерт или анализатор.

Непрекъснатото внушаване на българския избирател, че "който и да дойде ще има нови избори през месец април" е стратегията на задкулисието по изтощавне на протестната енергия на обществото чрез безконечни избори и отровни двойници на политиците на промяната. Частично стратегията сработи, защото ГЕРБ и ДПС не са се сринали като влияние. Сега е ясно че ще има правителство, но тактиката на ГЕРБ и ДПС е първо да се създаде усещане за хаос, след което да предложат своя ред. Като хлапето от филма на Чаплин - чупи прозорци, за има работа за стъкларя.

У нас няма открит и съдържателен политически процес, качествен дебат, в който хората да разбират рисковете и възможностите в развитието. Откритата и професионална социология, политология, журналистика, прозрачната публична администрация е характерна за общества с предприемачески и свободен дух, където хората не се страхуват да се конкурират, без да се превръщат във врагове, като оставят широко поле за солидарност за да бъдат заедно сигурни и богати.

У нас властва егоизма, сигурността и богатството за сметка на другия, при което политиците и обслужващите ги медии и социолози превръщат манипулациите в страх, в неувереност в собствените сили, в институциите и добродетелите на свободната инициатива. Много по-лесно е да влезеш в някоя партия и на 30 години да станеш милионер, благодарение на лоялност и послушание, които осигуряват поръчки и публични средства. /БГНЕС

-----------------

Илиян Василев, дипломат. Анализът е направен специално за БГНЕС