Илиян Василев: Радев превръща България в слабо звено

Изказването на президента Румен Радев, че България заема неутрална позиция, като не доставя каски, бронежилетки и боеприпаси на Украйна, не е логично. Когато има среща на агресор с жертва, да откажеш правото на защита на жертвата в никакъв случай не може да се приема като неутрална позиция. Държавният ни глава има двулична позиция.

Това заяви в интервю за БГНЕС дипломатът, енергиен и политически експерт Илиян Василев.

С него коментираме предстоящата извънредна среща на върха на НАТО, на която ще присъства американският президент Джо Байдън. България ще бъде представена на нея от президента Румен Радев.

Илиян Василев очаква на срещата да бъде потвърдена решителността на Алианса да укрепи своя южен фланг от Прибалтика до България по цялата линия на съприкосновение със зоната на конфликта.

„Надявам се, че ще има и конкретни мерки за укрепване на отбраната в Черно море и ще бъде обсъден въпросът за военната помощ за Украйна. Тя ще продължи да се дава на двустранна основа, но е много важно да има координация, защото Киев няма нужда от всичко, което му се дава, а само от конкретни неща в конкретно време“, заяви Василев.

Според него със сигурност има проблем с това, че президентът Румен Радев представлява една негова лична позиция.

„По конституция външната политика се определя от Министерски съвет, т.е. от изпълнителната власт. По конституция, когато президентът Радев представлява България, той няма право да излиза извън мандата на МС като позиции, които трябва да бъдат защитавани. От гледна точка на това президентът Радев да изпълни мандата на МС има проблем, защото той настоява за свои самостоятелни позиции, които не са съгласувани“, заяви политическият анализатор.

Той определи като „злополучна“ инициативата на Радев да се оказва помощ само на цивилни.

„Това е смешно, защото в Киев има над 25 хиляди души опълченци, които са цивилни и бранят домовете си. Според неговата дефиниция за цивилни те трябва да получат бронежилетки. Но според дефиницията му за въоръжени лица, те нямат това право. Проблемът тук е в двуличността на тази позиция“, заяви Василев.

Дипломатът отбеляза, че Радев е говорил шаблонни фрази по време на срещата си с полския президент Анджей Дуда и попита кога нашият президент е искрен. Преди години, когато е дал бившия министър на отбраната Николай Ненчев на прокуратурата заради решението му за ремонта на МиГ-29 или сега, когато сам иска тези руски изтребители на въоръжение в българските ВВС да бъдат ремонтирани там.

„Не могат да се правят такива пируети и да запази своя авторитет. Тогава Полша беше лоша, а сега – добра. Цялата работа е да се запазят летателните способности на МиГ-29, а не да се премине към наем или покупка на втора ръка американски изтребители, докато получим новите доставки на F-16 Блок 70“, подчерта Василев.

Друг пример за двуличието на тази власт към украинската криза е покупката на петрол и природен газ от там.

„Погледнете отношението на тази власт към Русия. От една страна ние купуваме петрол и газ, и плащаме за енергия. Само за март ще платим 500 милиона долара на Русия. Тези 500 милиона долара ще се превърнат в бомби и субсидии за агресора. В същото време ние отказваме да дадем на бранещия се опълченец в Украйна да има поне малко по-голям шанс да оцелее с помощта на каски и бронежилетки. Това e лицемерие в най-висша форма и то няма никакво морално оправдание“, подчерта Илиян Василев.

Според него, това е и една много лоша и късогледа политика, нещо повече „предателска“ спрямо нашите съюзници по НАТО, с която, за съжаление, се открояваме. В тази връзка ние не тръгваме в тази война от нулева позиция, а от позицията на ключова държава в ЕС и НАТО, която помогна на Владимир Путин да заобиколи Украйна.

„Без „Турски поток“ и без „Северен поток“ Путин никога нямаше да нападне Украйна. Транзитът на руски газ беше най-голямата застраховка за Украйна. Служебните правителства нищо не направиха. Демагогия и лицемерие в най-лошата им комбинация е да се твърди, че „Турски поток“ е в интерес на потребителите“, подчерта енергийният експерт.

Той посочи, че трудната смяна на директора на „Булгаргаз“ тръгна от това, че именно в режим на санкции ние очевидно ще ограничаваме потреблението на петрол и газ от Русия.

„Ограничавайки това потребление ние намаляваме материалната база на руското влияние у нас, а това е голям проблем за всички хора, които са свързали политическата си кариера и бизнес кариера с тези отношения. При уволняването на директора на „Булгаргаз“, той беше защитен от президента Румен Радев по един твърде забележителен и несравним начин.

„Обяснението беше, че Николай Павлов е започнал преговорите с „Газпром“. Те искаха да поставят правителството пред свършен факт. В контекста на сегашните събития това би нанесло непоправима щета на България. Новото правителство взе курс към развитие на алтернативните доставки и по този начин намаляване на зависимостта. Можем да направим алтернативни доставки на конкурентни цени. За тези, които като краен аргумент изтъкват, че руският газ е по-евтин и най-добър в света, само мога да дам фактите. За цялата 2020 и 2021 г. руският газ беше по-скъп в пъти от азерския, а в отделни периоди и от втечнения“, каза Василев.

Той посочи, че има много алтернативи и изрази надежда, че президентът Румен Радев ще преосмисли позицията, защото навлизаме в „ендшпила на кризата в Украйна“.

„На изхода на тази криза ще има страни, чието поведение ще бъде оценено като адекватно, а ще има и страни, които ще бъдат оценени като нерешителни или слаби звена в НАТО и ЕС, съответно с всички произтичащи от това последствия в материален и политически аспект“, заяви пред БГНЕС дипломатът и енергиен експерт Илиян Василев. /БГНЕС