Илияна Дановска: И най-лошата купешка ракия е по-добра от домашната

„Има голямо участие на български производители. Акцентът е върху ракиеното производство“, каза пред БГНЕС Илияна Дановска - част от организаторите на фестивала на ракията, който се провежда в НДК.

Засилен интерес има от страна на чужденците, но и от нашенци.

„Вчера имаше голям интерес от чужденци и наши родни посетители. Продължаваме традицията да вървим смело напред и да постигаме нови висоти. При нас има само качествена ракия. Вчера се проведе конкурс за най-добрите ракии на фестивала, имахме само златни и сребърни медали. Напитки, които гонят световни висоти, могат да се закупят и опитат при нас“, каза тя.

Истинската ракия е само тази, която е произведена в завод.

„Така е направен законът, че ти в една ракия трябва да вложиш 100% плод. Всеки продукт, който няма 100% плод в съдържанието си, не е ракия. Най-лошата производствена ракия е по-добра от домашната“, категорична е Дановска.

Важно е отлежаването на ракия да не е прекалено дълго, защото може да се нарушат вкусовите качества.

След определено време и отлежаване ракията би могла да се промени по някакъв друг начин - може да заприлича на бренди, например.

Промишлените производители на алкохол са категорични, че ако всеки вари определеното от закона количество вкъщи, няма да има тази колизия между частното и пазарното./БГНЕС