Илияна Йотова: Кражбата на историята е оскърбление

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на традиционния събор в Попови ливади над град Г. Делчев, където традиционно се чества годишнината от въстанието през 1903 г., предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пред паметника на Гоце Делчев бяха поднесени венци и цветя. Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и молебен за здраве. Слово пред гостите на събора държаха Илияна Йотова и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Кметът припомни славната история и хилядите жертви на въстаниците от Илинден 1903 г.

„Всякакви опити за кражба на историята ни, за нейната подмяна, за делението на героите на наши и ваши, на чужди и свой е оскърбление пред тяхната памет и тежка присъда, за тези, които дръзнат да го направят. Ние няма да предадем родината си, нашето присъствие тук е като клетва. Националните ни герои падат покосени в битките, но остават да сияят в паметта ни, кражбата на историята е оскърбление за тази наша памет” каза вицепрезидентът и добави: Няма как да приемем езика на омразата, който е в учебниците, паметниците и музеите. Твърдата българска дума се чува тук, но и в Европа.

Йотова не приема декларацията на македонския парламент за отношенията с България. Това е право на една суверенна държава, но не смятам, че това е стъпка в правилната посока за започването на преговори за членството на РСМ в ЕС, каза още тя. Според нея е бил постигнат известен напредък, но с тази декларация ,има по-скоро връщане назад. /БГНЕС