Илияна Йотова: Ще запазим Музикалния колеж в Твърдица

България ще направи всичко възможно за запазването на Музикалния колеж в молдовския град Твърдица – пазител на български традициите и обичаи в Молдова. Това обеща пред БГНЕС вицепрезидентът Илияна Йотова.

Град Твърдица е най-младият град в Молдова и е населен изцяло с българи. Те имат големи традиции в образованието и по-специално музикалното – всяко дете от детската градина до гимназията изучава българските народни песни и танци.

За съжаление, молдовските власти са предприели действия, които те наричат „оптимизация“, с което може да се прекрати съществуването на Музикалния колеж, където се преподава на български език и завършващите го след това продължават образованието си в Родината-майка. Ситуацията по думите на местните хора е драматична, защото Музикалният колеж може да престане да съществува през следващата година.

Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че държавният глава Румен Радев беше на посещение в Молдова преди две седмици. По време на визитата си той имаше разговор с молдовския президент Мая Санду. В резултат на тези разговори сме спасили Тараклийския университет на българите. Вицепрезидентът се надява по този начин да спасим и Музикалния колеж.

„Сега разбирам, че отново е на дневен ред. Ще се постараем да направим всичко възможно за неговото запазване”, заяви пред БГНЕС вицепрезидентът Илияна Йотова.

Град Твърдица е създаден от преселници от България след Руско-турската война /1828-1829 г./. Те идват от българската Твърдица в Сливенско. Дори църквата в бесарабския град носи името „Света Параскева“, както църквата в българската Твърдица.

Бесарабският град е много жив и се развива много динамично. Местните жители, които са малко под 10 хиляди почти на 100% са българи. В обявения през 2013 г. за град е изградена стройна образователна система, която включва младите българчета от детската градина /в момента има две детски градини с 220 деца/ до Музикалния колеж, обучаващ в български дух. Тя е създадена от големия местен родолюбец Петър Парликов. Това разказа за БГНЕС Георги Димов, директор на културно-спортния комплекс „Петър Парликов“.

Населението на града се обръща с молба към българските власти за подкрепа, за да отстоят правото си на образование. Талантливите и красиви момичета от една от фолклорните групи в града посрещна и изпрати държавния глава с танци по време на посещението му в Тараклийския държавен университет, което бе направено в навечерието на Деня на бесарабските българи. /БГНЕС