Илиана Иванова е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар

Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата е номинацията на ГЕРБ за европейски комисар, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.


"Много познато лице в Брюксел", коментира Бойко Борисов.

Той каза, че ПП-ДБ нямат политическо семейство. “Радан Кънев от “Да България” е в ЕНП. Еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ, от победителите на изборите. ЕК ще реши, но мисля че нашият кандидат е по-добър”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език. /БГНЕС