Илиана Иванова: От 12 г. България изпълнява критериите за членство в Шенген

Надявам се съвсем скоро да станем пълноправен член на Шенгенското пространство, защото от 12 години изпълняваме критериите за членство.

Това заяви българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, предаде репортер на БГНЕС.

От София европейският комисар припомни позицията на Европейската комисия, която остава ясна и непроменена от начало на процеса.

"България отговаря на критериите и трябва да бъде приета като пълноправен член в Шенгенското пространство“, напомни Илияна Иванова.

Запитана дали очаква изненади във вътрешнополитическата ситуация в Нидерландия, която каза "да" за членството на страната ни в Шенген, но това трябва да бъде гласувано от парламента, Иванова заяви:

„Не искам да гадая какви ще бъдат развитията в парламента. Но пак ще повторя позицията на Комисията, която беше ясно потвърдена и с последните посещения по границата. Знаете, че имаше проверка. Моята колежка комисар Йохансон направи изказване по темата по време на Съвета, обобщи резултатите – няма нито един проблем и нито една грешка в изпълнението на ангажиментите на България“.

„Нека най-после, след 12 г., всички да бъдем пълноправни членове на Съюза и на Шенгенското пространство“, каза още тя.

А дали страната ни трябва да поиска гаранции от Австрия, че няма да отложи за "някога във времето" това да влезе към сухопътните граници, българският еврокомисар заяви, че това е ангажимент и отговорност на всяка държава да защитава това право. „От страна на Комисията има пълна подкрепа за това нашето членство да започне възможно най-скоро, пак ще го повторя, пълноправно. Надявам се наистина да имаме добри новини за Коледа“, добави Иванова.

Премиерът акад. Николай Денков също коментира темата "Шенген" пред медиите.

Преговорите за присъединяването на страната към Шенген продължават, каза той и продължи: "Първо, да влезем във въздушния и морския Шенген, това вече си е голям успех. Така че нека първо да се зарадваме на това. Ще преговаряме до последния момент за това и сухопътните граници да бъдат включени". /БГНЕС