Илиана Раева: Тази година съчетанията ще са много сложни

Тази година съчетанията ще са много сложни, но както индивидуалистките, така и ансамбълът постигнаха отлични оценки, заяви президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева след днешното контролно. Тя сподели, че е много доволна и дори си позволява да мечтае за нещо голямо, предаде репортер на БГНЕС. Ето какво още каза тя, както и треньорките на гимнастичките.

Много съм доволна от контролното. Показахме едни изключително сложни съчетания и при ансамбъла, и в индивидуалното. Доволна съм на този етап, момичетата бяха пределно мобилизирани. Те ще си получат анализа, има още какво да се желае, разбира се. На този етап съм много доволна" повтори Раева. „Ако трябва да съм абсолютно обективна, намираме се почти най-горе в уравнението. В момента и индивидуалистките и ансамбълът, имат много сложни съчетания. Ние ще рискуваме тази година, но рискът ни е премерен и анализиран. На този етап с подготовката и играта, която показват си позволявам да съм спокойна и да мечтая за сериозни неща. Математически сме много, много нагоре. Днес го показаха и оценките", допълни Раеав.

Следващата седмица ни предстои второто Гран При в Тарту (Естония; б.р.), където ще бъде Татяна Воложанина. След това през март в Бърно (Чехия; б.р.), Марбея (Испания; б.р.) и в Киев (Украйна; б.р.) също предстоят състезания от веригата Гран При. На първото ще бъде Боряна (Калейн; б.р.), на второто Невяна (Владинова; б.р.), а на третото Катрин Тасева. Април започват и световните купи, като всяка седмица има, а втората седмица е в София", заяви треньорът на националния отбор по художествена гимнастика за жени индивидуално Бранимира Маркова.

В същото време стана ясно, че олимпийският отбор на България по приложни науки ще бъде посланик на Световната купа по художествена гимнастика в София (10-12 април). Момчетата, които прославят страната ни със знанията си по математика, физика, химия, биология, информатика заменят Димитър Бербатов, който беше кавалер на състезанието в „Арена Армеец" през миналата година. Илиана Раеав определи събитието като среща между „Златните момичета" и „Златните момчета" заради успехите, които имат и едните, и другите в своята област. „За нас беше огромно удоволствие да се запознаем с тези момчета. Ние нямаме големи познания по природни науки, а предполагам и те не разбират много от художествена гимнастика. Но най-важното е, че както ние, така и те прославят България по цял свят. За това сме много щастливи, че те ще са посланици на Световната купа", заяви капитанът на ансамбъла Симона Дянкова от името на гимнастичките. /БГНЕС