Илия Лингорски: Еврото е един от най-ярките символи на европейската идентичност

Еврото е един от най-ярките символи на европейската идентичност и принадлежност. Това заяви Илия Лингорски, член на УС на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.


„От името на управителя на БНБ бих искал да приветствам участниците в днешния форум и да благодаря на организаторите и домакините. Нашето общество има нужда от провеждане на такива дискусии", каза Лингорски и добави, че опитът на всяка държава е важен и ценен за нас.

Присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз и стабилността на валутни курс са двете най-важните неща за присъединяване на България към еврозоната, подчерта той и посочи, че страната ни стана пълноправен член на Европейския банков съюз, както и че БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора. Според него страната ни е изминала важна и може би най-трудната част на този път.

Владимир Данаилов от ССИ добави, че България много отдавна е взела това стратегическо решение да се присъедини към еврозоната. „Без пълноценното интегриране на българското общество към европейското общество, ние няма да постигнем това сближаване", отбеляза той и допълни, че се намираме в турбулентни времена, на война и кризи.

Данаилов отчете, че в 20-те и 30-те години на XXI век страната ни е в режим на заемане на нови пазарни позиции, на изграждане на нов имидж на България. „България вече би следвало да се конкурира като икономика на високата добавена стойност", заяви той и уточни, че приобщаването ни към еврозоната ще реализира тези цели, които сме си поставили.

„Имам очаквания да видя България, която става член на Еврозоната", заяви Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Хърватия. Той подчерта, че най-важната стъпка, която е предприела Хърватия относно влизането в Еврозоната, е изграждането на ясен план и стратегия, както и усилената комуникация както в страната, така и извън нея. „Това, което успя да постигне Хърватия, мисля че е уникално и няма нито една държава-членка, която да е успяла да постигне тези стратегически цели, а именно – влизане в Еврозоната и Шенгенското пространство. Нека не забравяме, че Хърватия е една от 15-те държави най-силно интегрирани в ЕС", коментира Златев.

Той сподели, че според статистика за първото тримесечие на 2023 г., след присъединяване към Еврозоната, брутният вътрешен продукт на Хърватия е един от най-високите в Европа, като има тренд за сваляне на инфлацията. „Наблюдава се увеличение на чуждестранни инвестиции. Това е доказателство, че откакто Хърватия е станала членка на Еврозоната, подкрепата към това решение се е повишила", добави Златев. Той изтъкна колко е важно за България да се работи усилено на всички равнища, за да може страната да се присъедини към Еврозоната и да се интегрира пълноценно в ЕС. „Искам да подчертая, че Хърватия и България не са толкова различни и можем да вземем Хърватия за пример по отношение на изграждането на ясен план и стратегическа цел, както и важността на комуникацията на всички равнища", сподели Златев. /БГНЕС