Илир Мета получи „Златен лъв“

Президентът на Албания Илир Мета на тържествена церемония във Венеция получи наградата „Златен лъв“.

Наградата е присъдена за принос в насърчаването на демокрацията и политическия плурализъм, укрепването на мира и стабилността на Балканите, за насърчаване на религиозната търпимост, както и за развитието на албанско-италианските отношения.

Наградата е присъдена от местната власт на Венеция.

В речта си президентът Мета подчерта, че отличието е символ на уникалните приятелски връзки между Албания и Италия.

„Тази награда е посветена, на първо място, на гражданите на Албания, особено на албанците в Италия и за техните семейства. Това е награда за хилядите италианци, които дълги години живеят и работят в Албания. Тази награда е символ на приятелството между Италия и Албания, което е уникално и неразделно“, заяви президентът.

Той изтъкна, че получената награда е и за неговото семейство, за подкрепата и любовта, които са направили възможно да работи „всеки ден упорито и спокойно“.

„Тази награда е посветена и на всички умерени лидери от региона, които, благодарение на своята зрелост и диалог доближиха балканските страни, които носеха само войни и кризи, по-близо до Европа“, подчерта Илир Мета.

Наградата е учредена преди 71 години.

Илир Мета е носител на отличието „Световен политически лидер за 2018 г.“, присъдена от фондация „Фуедус“ за „насърчаване и укрепване на отношенията и приятелството между Албания и Италия“. /БГНЕС и МИА