Илир Мета: Правим всичко българското малцинство да се гордее със своята идентичност

Одобрили сме законодателство. Българското малцинство е включено, а сега има и допълнителни подзаконови актове. Затова всички малцинства в Албания са защитени, както и българското, и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции – централни и местни.

Това заяви албанският президент Илир Мета в отговор на въпрос на БГНЕС.

Считаме ги (българското национално малцинство - бел. ред.) за много добър принос във взаимните отношения, заяви още Мета, който участва в съвместна пресконференция на "Дондуков" 2 с Румен Радев.

Мета заяви още, че Албания подкрепя изцяло суверенитета на Украйна. По думите му, варварските престъпления трябва да бъдат разследвани международно.

Той отбеляза, че стабилността на Западните Балкани е много важна както за Албания, така и за България и изрази благодарност към колегата си Радев за оказаната подкрепа.

Оптимист съм, че след откриване на въздушната връзка между Тирана и София ще има нарастване на потока във всички насоки. Това ще е голям потенциал за разширяване на нашите отношения, за укрепване на приятелството ни в областта на икономиката, каза още Илир Мета.

В отговор на въпрос българския държавен глава заяви, че Албания ще вземе участие в многонационалната бойна група с взвод. Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България, каза Румен Радев. /БГНЕС