Илиян Йончев: Битката за Плевен е спасителна мисия, време за компромиси няма

Когато благополучието на един цял град като Плевен е нещото, което не просто целя, а милея за него, битката не може да се разглежда като бреме, тя е спасителна мисия, в която безкрайно много е заложено на карта. Време за компромиси вече няма, заявява в интервю кандидатът за кмет на Плевен от БСП Илиян Йончев.

Г-н Йончев, как върви битката за кметския пост в Плевен, оправдаха ли се очакванията Ви? Илиян Йончев: Битката не е само сега, покрай изборите, битка е всеки ден. Защото целият ми живот е преминал в Плевен, тук е семейството ми, тук са родителите ми, приятелите... И искам да остана да живея именно тук, с тях. И да гледам как 4-годишният ми син един ден ще се реализира тук и ще продължи моето дело. Битка е да продължиш да вярваш, че това може да се случи и да правиш така, че да го гарантираш. Защото в момента Плевен е град със затихващи функции, за мое огромно съжаление. На мен, и сигурен съм на още много хора, това изобщо не ни допада. Но когато благополучието на един цял град като Плевен е нещото, което не просто целя, а милея за него, битката не може да се разглежда като бреме, тя е спасителна мисия, в която безкрайно много е заложено на карта. Време за компромиси вече няма. За да бъдем точни, заложени са съдбите на десетки хиляди души и няколко бъдещи поколения. За съжаление Плевен е от онези места в България, в които разликата между преди и сега е от най-отчетливите. Красивият център днес не може да скрие фактите, че площадът е често обезлюден, че младите хора си отиват един по един, че перспективите са все по-малко, а работните места - ограничени. Относно очакванията ми – знам, че хората тук са изморени и разочаровани от липсата на диалог със сегашната управа, че техните проблеми си останаха само техни, но това, което не очаквах, е че са толкова решени да променят ситуацията. Това потвърждават и настоящите социологически проучвания, в които БСП печели все по-голяма преднина.

Какво ще направите, за да стане градът привлекателен за инвеститори и съответно за разкриване на нови работни места? Илиян Йончев: За да сме привлекателни за инвеститорите ще премахнем пречките, ще насочим част от администрацията да се посвети на инвеститорите и да се занимава само с тях. Възнамеряваме да превърнем 1000 студенти от Медицински университет - Плевен в посланици на града, които да рекламират Плевен, България и университета. Трябва да се инвестира в нови площадки и съоръжения за училища, детски градини, болници. Странно е защо при изготвянето на проекта за градската градина не е направен план за площадки и игрища, както и защо едно от емблематичните места за Плевен – Парк „Кайлъка“ е оставен на самотек до степен, в която доброволци да го подържат и почистват… Предложих на всички кандидати да се обединим и в следващия общински парламент да поискаме парка да стане общинска собственост, да получим подкрепата на държавата да даде парка с гласуван бюджет. Всички се обединяваме и ще променим това в следващия мандат. Това споразумение постигнахте в рамките на дебат на площада на 17 октомври. Всеобщото мнение в града е, че изглеждате помъдрял, някак по-зрял. Как го тълкувате? Илиян Йончев: Не участвам в изборите, за да печеля симпатии, битката ми е важна, защото съм плевенчанин, тук живея. Ако помагам на града, помагам на всеки човек, на всяко семейство, на цялото общество. Плевен е и голям, но и малък град, познаваме се. Проблемите ни са общи, както и бъдещето ни. И ужасно се ядосвам като виждам как едни пари, с които например можеше да се изгради нова площадка за децата ни, отиват на вятъра, защото администрацията не си е свършила работата. Става дума за едни 150 хил. лв., за които настоящият кмет Георг Спартански каза, че „не знаел, защото не е прочел“ решението на Върховния административен съд. Общината трябва да заплати сумата по проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ с предмет на обществена поръчка „Основен ремонт на линейни обекти от градската среда на Плевен“ заради установени нередности. И цялата компетентна администрация, заедно с именития адвокат Спартански, улисани в новогодишни веселби, са пропуснали срок за обжалване - грешка, която и първокурсник не би допуснал. Явно толкова си могат. Аз обаче лично ще проверя чия е вината след изборите и ако е на човек, обвързан с граждански договор, нещата ще станат още по-сериозни.

Казахте граждански договор, а каква е практиката с този вид материално стимулиране? Илиян Йончев: Всеизвестен факт е и след въпроси на наши съветници става ясно, че се прахосват стотици хиляди левове под формата на граждански договори. Стана ясно, че и хора, които са в инициативния комитет на компетентния кмет също са на тази своеобразна хранилка. Въпросът е и защо в една от общинските фирми трябва да има двама съуправители и с какво те допринасят за благосъстоянието на Общината. В нормалните фирми управителят е един, но явно в Плевен трябва да се устройват свои хора на заплати. Лично ще проверя след изборите кой, какво и за колко си върши работата в Плевен. За финал, когато искаме информация, тя просто се укрива. Това е разбирането за законност и прозрачност на отиващия си и от политиката Спартански. На добър час към адвокатската професия и препоръчвам да не се допускат елементарни грешки в съдебна зала, особено когато струват стотици хиляди на всички нас. /БГНЕС