Илиян Йончев: Нова индустриална зона ще привлича инвеститори в Плевен

За Плевен въпросът с инвеститорите в града е от първостепенно значение. Това, което забелязваме през годините, е, че много инвеститори минават през Плевен, но не остават тук. И това има своето обяснение – кметът и неговата администрация са тези, които трябва да накарат инвеститорите да се почувстват уютно и сигурно, за да вложат парите си. Това заяви Илиян Йончев, кандидат на БСП за кмет на Плевен, предаде репортер на БГНЕС.

Плевен е град, който има своя потенциал, но може би заради 20-годишното управление, което е все дясно, инвеститорите не се чувстват достатъчно сигурни за инвестициите си, разказва Йончев. „Плевен беше сред 7-те основни индустриални града в страната, но повечето предприятия вече са разрушени. Затова ние трябва да помислим каква е формулата, по която да събудим града и интереса на инвеститорите. Ние имаме решение за това – изграждане на един безплатен регистър, в който да са вложени абсолютно всички характеристики на пустеещите имоти и предприятия. За целта ще се срещнем със собствениците, ще ги издирим и ще ги попитаме за техните намерения“, планира Йончев. И съобщи новина от последните дни: на територията на бившата рафинерия Плама е разговарял с ръководството, което в момента развива своя бизнес-концепция за изграждане на Индустриална зона там. „Това са 3 800 декара с най-евтиния ток, най-евтиния газ, с пречиствателна станция по-голяма дори от градската, с жп подходи, с достатъчно големи терени; и мисля, че когато дойде един инвеститор, точно там ще е мястото, в което бързо и ефективно ще може да направи своята инвестиция. По този принцип бяха направени индустриалните зони в Южна България и това даде възможност на градове като Пловдив да станат бързо развиващи се“, уточнява кандидатът на БСП за кмет на Плевен. Плевен е стратегически център на Севера, и е нормално с дострояването на АМ „Хемус“ до Плевен това да се усети и в икономическо отношение. „Това, което аз мога да гарантирам, е, че на всеки един инвеститор ще бъде обърнато специално внимание, и той ще получи пълната подкрепа на цялата администрация, а не както досега – просто едни протоколни срещи. Така например, с мен се свързаха представители на IT-сектора, и са готови при една подкрепа от страна на Община Плевен съвместно с нея да отворят клонове на фирмите си и да развиват бизнеса си тук“, радва се кандидатът за кмет.

Мерките за промяна на администрацията не са популярни, но и в медицината има такъв пример – когато има проблем, той трябва да се решава радикално! „И аз тук съм радикално настроен спрямо раздутата и нелюбезна администрация – когато преди 15 години бях общински съветник, администрацията беше двойно по-малка. Сега е раздута – около 500 човека, издръжката на чиновниците само за заплати е между 5 и 6 милиона лева – това трябва да се промени. И освен, че трябва да се намали, администрацията трябва да бъде обърната към хората и да им служи на тях, защото техните заплати се плащат от гражданите“, допълни Йончев. Според него заплатите на общинските съветници трябва да бъдат намалени – вярно е ,че работата им не е лека, но тези средства трябва да бъдат вложени в малки инфраструктурни проекти, а не да бъдат харчени за заплати.

„Направихме една много добра позитивна, експертна кампания. Смятам, че ние сме хората, които предлагат решения, които пък не струват пари; решения, които са въпрос на организация и имат ясен резултат върху бизнес средата, върху начина на живот на хората, и като цяло за усещането за оптимизъм, което трябва да събуди плевенския дух“, прави равносметка кандидатът за кмет на Плевен. Много важно за плевенчани е да се пребори купеният вот, казва Йончев и допълва: „да направим така, че не Буковлък или Славяново да избират плевенския кмет, а плевенчани да избират своя кмет. Това ще стане само с желанието на хората да гласуват – независимо за кого, защото само с масово гласуване ние ще се противопоставим на купения вот. „Време за губене няма! Плевен е моят дом и аз ще се боря за това плевенчани със самочувствие и удовлетворение да изберем кмета на Плевен. Плевен заслужава едно по-добро бъдеще!“, призова Йончев избирателите в Плевен. /БГНЕС ------------ Илиян Йончев е роден на 11.03.1976 г. в Плевен, завършва “Езиковата” гимназия в родния си град, след което се дипломира в СУ„ Климент Охридски”, със специалност право и специализации по „правораздаване” и „международно право и международни отношения”. Има магистратура по здравен мениджмънт от МУ Плевен. От 2005 г. работи в МУ-Плевен, като в момента е ръководител „Секретариат, европейски програми и проекти”. Два мандата е общински съветник, областен управител на област Плевен за периода 06.2013-08.2014 г. и три мандата заместник-председател на Общинската организация на БСП-Плевен. Президент на Ротари клуб Плевен Центрум 2016-2017 г. Владее четири езика.