Илхан Кючюк: 2023г. да бъде годината на България и Румъния в Шенген

„Българските и румънски граждани не са ли европейски граждани? Или какво им казваме, че са второ качество граждани? Не заслужават да бъдат част от Шенген, не заслужават да бъдат част от Еврозоната?“ , попита лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на дебата във връзка с решението на страните членки (Съвета на ЕС), България и Румъния да останат извън Шенгенското пространство.

Кючюк подчерта положените усилия от страна на Комисията в подкрепа на членството на двете страни в Шенген.

По думите му за 11 години са настъпили редица промени както в ЕС, така и извън него, но за съжаление отношението на някои държави към България и Румъния са константни.

Пред колегите си евродепутатът изтъкна, че народите и на двете държави са платили висока цена, за да бъдат част от НАТО и ЕС. И категорично заяви:

„Ще вървим по този път, защото вярваме, че ние сме с правилната геополитическа ориентация. Искаме да бъдем пълноправни и пълноценни членове на ЕС, но за това не може да има две „Европи“, не може да има двойни стандарти. Може да има една единствена обединена Европа. Затова нека да обединим усилия и да работим, 2023 година да бъде годината на България и Румъния в Шенген!“ /БГНЕС