Илхан Кючюк: Избирателите се произнесоха, време е за политическа отговорност

Реалността след изборите е, че нито една партия не може да състави самостоятелно правителство. Не можем да ходим на шести, седми или осми избори, това не решава проблемите, които се задълбочават. Попитахме гражданите, те се произнесоха, сега е време да се поеме политическа отговорност.

Това заяви в интервю пред БГНЕС евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Той оцени като много добри резултати на ДПС на изборите. „Потвърдена география и разширен избирателен корпус с гласоподаватели от чужбина. В същото време успяхме да покажем нови лица, пробвахме и нови тактики. Иновацията в политиката за нас винаги е била много важна и смея да кажа е присъща част от правенето на кампания. Добри резултати имахме и в 23 МИР София, територия, която досега не беше толкова наситена с политически събития от наша страна. В крайна сметка успяхме да увеличим резултата си. ДПС се развива и в София“, каза евродепутатът.

Кючюк изрази надежда, че идва краят на политическата криза у нас. „Не можем да продължаваме така. Ако искаме да сме лидери или претендираме, че сме лидери, трябва да решаваме политически въпроси. Всеки един въпрос е политически в крайна сметка. Няма как да говорим за икономика, социални придобивки, устойчивост, ако нямаме политическите основания за това. Крайно време е да седнат политическите партии с техните лидери да дискутират дневния ред на обществото. Живеем в една паралелна реалност, една е каквато ни се представя, но политическата кампания свърши. Това е реалността по време на предизборната кампания, но днес реалността е друга – вече сме след края на изборите и на базата на резултатите трябва да се отчетат допирните точки“, категоричен е той.

По отношение на това дали политиците са се уморили от ходене на избори, евродепутатът подчерта, че по-скоро гражданите са тези, които са уморени. „То се вижда по начина, по който гласуват. Умора от неучастие и това е дефицит на всяка една демокрация. Искаме гражданите да гласуват, искаме гражданите да бъдат пълноценни участници в процеса, да задават въпроси, да споделят своите виждания за развитието на страната. В тази кампания, за съжаление, не видяхме много такива моменти. По-скоро трябваше да обясняваме важността на изборите от политическа гледна точка от страна на политиците, а това вече е проблем“, каза Кючюк.

Според него политиката е изкуство на компромиса. Той обясни, че всяка една партия има дневен ред, записан в политическата си програма, но той би се реализирал изцяло, само ако дадената партия спечели 121 мандата. „Реалността след изборите е друга - нито една от политическите партии няма как да състави самостоятелно правителство и тогава прагматичният подход трябва да надделее. Не може да има 6,7,8 и повече избора, това не решава въпросите, а напротив задълбочава проблемите на българското общество. Питали сме гражданите, избирателите са се произнесли, сега е време за политическа отговорност, която трябва да се поеме“, смята евродепутатът.

Кючюк подчерта, че трябва да задълбочим отношенията си в двата съюза, в които членуваме - ЕС и НАТО. „Има много задачи, които са приоритетни – модернизацията на българската армия, но преди всичко трябва да се захванем с инфлацията, политиката по доходите, обедняването. Това трябва да бъдат приоритетните мерки, които трябва да бъдат взети под внимание, но те могат да се реализират само от едно редовно правителство. Служебното правителство има своя лимит, то работи в ситуация на липса на парламент, а на нас ни трябва парламент, за да могат да бъдат приети законите – тези, които са важни за нас, но и тези важни за ЕС, за да могат и парите по ПВУ да дойдат. Към момента имаме един транш, не сме се възползвали от всички тези възможности, които могат да бъдат вкарани в икономиката“, категоричен е Илхан Кючюк. /БГНЕС