Илхан Кючюк побратими общините Кърджали и македонската Струмица

Нови възможности за бъдещо сътрудничество, развитие на двустранните отношения между община Кърджали и община Струмица обсъдиха днес кметовете инж. Хасан Азис и Костадин Костадинов по време на срещата по повод побратимяването на двете общини. Това се случи с подкрепата на лидера на европейските либерали Илхан Кючюк.

„Инициативата на г-н Илхан Кючюк за побратимяване на двете общини е много важно послание към гражданите на двете ни страни. И Кърджали, и Струмица споделят еднакви ценности и вярвам, че двете общини имат добра почва за развитие на едно дългосрочно сътрудничество.“, посочи Костадин Костадинов, кмет на община Струмица.

По време на срещата бяха обсъдени бъдещи общи проекти между общините, а община Кърджали получи покана за участие в традиционния карнавал на Струмица.

По думите на Кючюк всички връзки и пътища между народите се изграждат с постоянство и добра воля. Той коментира, че двете общини, макар и от двете страни на границата, могат да си сътрудничат успешно в много сфери.

„Това са едни добри примери, които ще отворят възможности за комуникация между двете общини, ще задълбочат отношенията в бизнеса и икономиката, в културата и образованието, но най-вече ще допринесат за близостта между хората. Виждаме двама много прогресивни кметове на две мултиетнически общества, които ни показват, че трябва да търсим път за това различията да водят към единство. Това е смисълът на ЕС, а аз като докладчик винаги съм работил за това – българското и македонското знаме да стоят заедно до знамето на ЕС. Вярвам в бъдещето и просперитета. Смисълът на политиката е да направим така че в това сложно време гражданите да преодолеят различията. Това е една нова страница, която отваряме както между двете ни държави, така и между двете общини. “, заяви Кючюк след срещата.

„За мен е удоволствие да бъда тук с делегацията от България, за да разговаряме за общите ни проекти, възможности и общият път, който трябва да извървим заедно. Инициатива на община Кърджали е да търсим сътрудничество с общини, в съседните на България държави. Радвам се, че в лицето на община Струмица, Кърджали ще намери партньор, с който можем да продължим пътя напред към развитието. С подкрепата на Илхан Кючюк вярвам, че можем да развиваме много добри отношения между двата ни народа. “, заяви кметът на Кърджали.

Освен Илхан Кючюк и кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, част от делегацията от България бяха още Тунджай Шюкрю - зам.-кмет на Община Кърджали, Юсеин Ахмед - председател на Общинския съвет – Кърджали, Лятиф Расим - зам.-председател на Общински съвет – Кърджали, Мехмед Вакльов - зам.-председател на Общински съвет - Благоевград и Ибраим Зайденов - общински съветник в община Хаджидимово.

След срещата в община Струмица, делегацията от България, ръководена от Илхан Кючюк, проведе среща със Зоран Заев. /БГНЕС