Илхан Кючюк: Ще сезирам ЕК за инцидента на сръбската граница

Призовавам властите за спешни действия, незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи!

Това заяви Илхан Кючюк, президент на политическа партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и член на Европейския парламент от групата на „Обнови Европа“, предаде БГНЕС.

Повод за острата реакция на Кючюк е инцидента с Александър Димитров, активист на гражданската организация за правата на българите в Западните покрайнини „ГЛАС“.

Както БГНЕС първа информира вчера Димитров в продължение на пет часа е бил държан на българо-сръбската граница и не е бил допуснат да влезе на територията на Сърбия в родния си Босилеград, защото в колата му са открити три книги на бившия генерален консул в Ниш Едвин Сугарев.

„Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл“ - Виктор Юго

Законът ясно казва, че е абсолютно законно внасянето на 3 книги от един и същи автор на територията на страната. Това е пореден случай на нарушаване на правата и свободите на български гражданин! Сръбските власти нямат никакви аргументи за своите действия! Това е абсолютно неоснователно и недопустимо“, категоричен е евродепутатът Илхан Кючюк.

Той призова българските власти за незабавни действия.

„От своя страна незабавно ще сезирам Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи!“, заяви президентът на АЛДЕ и цитира думите на големия френски писател и хуманист Виктор Юго: „Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл“. /БГНЕС

Александър Димитров