Илхан Кючюк участва в Международния дипломатически форум в Анталия

Знакови срещи проведе лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в рамките на Международния дипломатически форум в Анталия, сред които с Мевлют Чавушоглу. По време на срещата Кючюк подчерта важността на добросъседските отношения и устойчивостта на сътрудничеството между България и Турция. Във фокуса на разговорите им бяха отношенията между ЕС и Турция, борбата с нелегалната миграция, енергийната сигурност и ситуацията в Близкия изток.


„Визовата либерализация и необходимостта от обновено митническо споразумение стоят в основата на двустранните отношения между Европа и Турция. Турция е ключов стратегически партньор, а ЕС от своя страна има стратегически геополитически интерес от стабилна и сигурна среда.“, подчерта Кючюк.

По думите на лидера на либералите, в ситуация на кризи единствено дипломацията може да осигури стабилност.

Евродепутатът Илхан Кючюк бе поканен да вземе участие в панела „Ролята на парламентите в насърчаването на мира и развитието“.

В рамките на конгреса Кючюк проведе срещи с редица политически лидери от Косово, Северна Македония, Босна и Херцеговина и др.

Форумът в Анталия обсъжда ключови теми от регионалната и световната сигурност, свързани с енергийната диверсификация и предизвикателствата пред външната политика. Дипломатическият форум в Анталия се организира за трети път, а в него участват държавни глави и министри от 90 държави от Африка, Близкия изток и Централна Азия, както и официални лица и политически лидери от Европа и дипломати от най-висок ранг. /БГНЕС