Илко Стоянов: Няма да се въвеждат силови мерки заради COVID-19 в Благоевград

Община Благоевград създава сплотен отбор, който ще се бори с четвъртата вълна на COVID-19, силовите мерки не решават проблема. Това каза днес кметът на областния град Илко Стоянов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Градоначалникът даде изявление пред медиите след проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб за превенция и реакция при евентуална зараза с COVID-19.

„Тази криза не се случва за първи път, аз като кмет трябваше да почерпя опит. При COVID-кризата цялата тежест се стоварва в здравната система. Набелязахме основните проблеми, при които може и общината да помогне. Следващата седмица ще бъде проведена още една среща", каза кметът. Той добави, че болниците усещат първата част на вълната, но към момента се справят. Надяват се вълната да върви по-плавно. Ще се опитат да задържат този път двете хирургии и в двете болници, защото при спешните случаи те са от изключителна важност.

„Има компетентни органи, аз като кмет няма да налагам нови мерки. Звеното на инспектората към общината ще извършва проверки, за да няма струпване на хора“, каза Илко Стоянов. Според него голямата идея на днешното заседание е да създадат сплотен отбор, в които да си помагат и взаимодействат.

„Няма да ограничавам събития. При COVID-кризата е от изключителна важност и поведението на самите хора. Не може само със силови мерки да се разреши проблемът. На този етап общината ще разгледа възможността за отваряне на триажен кабинет, за да се улесни работата на двете здравни заведения. Предстои в щаба да се включи и представител на личните лекари. Другото важно нещо е липсата на кадрови потенциал. Предстоят разговори в тази насока с медицински специалисти. Това може да стане и с мотивация към самите тях“, категоричен бе кметът на Благоевград.

На този етап той няма планове за затваряне на бизнеси и въвеждане на вечерни часове, защото трябва да се обмисли как подобни мерки ще се отразят на всички. /БГНЕС