Илон Мъск отново оглави списъка на Forbes с най-богатите американци

Технологичният милиардер Илон Мъск отново оглави списъка на Forbes с 400-те най-богати хора в САЩ, като значително изпревари втория по богатство човек в страната.

Списанието оценява нетното състояние на Мъск на повече от 251 млрд. долара, което далеч надхвърля втория в класацията - основателя на Amazon Джеф Безос. Според Forbes бившият главен изпълнителен директор на Amazon притежава приблизително 151 млрд. долара.

Състоянието на Мъск е с 60,5 млрд. долара повече, отколкото през 2021 г., когато светът започна да излиза от пандемията от коронавирус, и е нов рекорд за класацията на Forbes.

По-голямата част от богатството на Мъск идва от автомобилния производител Tesla - компанията, която той съосновава и продължава да управлява. Мъск притежава около една четвърт от компанията, а голяма част от останалото му нетно състояние се дължи на компанията за космически изследвания SpaceX, чиято стойност се е увеличила четирикратно през последните три години, според Forbes.

След като изпадна от списъка през 2021 г., бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново се появи тази година на 343-то място с нетно състояние, оценявано на 3,2 млрд. долара. Тръмп е подкрепен от наскоро стартиралата си медийна и технологична група Trump Media and Technology Group и нейния основен конкурент в Twitter - Truth Social./БГНЕС